Gelecekçi 6 cep telefonu tasarımı...

Bu 6 cep telefonu modeli, bugün raflarda gördüğünüz telefonlardan çok daha farklı özelliklere sahip...

Gelecekçi 6 cep telefonu tasarımı...

Cep telefonu teknolojisi her geçen yıl ilerliyor ancak gelişimlerin büyük bir kısmının çok küçük olduğu söylenebilir: Daha iyi bir kamera, daha fazla depolama alanı veya daha hızlı bir işlemci... Ancak bunlar, sadece piyasaya ulaşan geliştirmeler. Geliştiricilerin cep telefonu tasarımı ve teknolojisi üzerine pek çok denemeleri bulunmakta ve oldukça yenilikçi özellikler ortaya çıkarılmakta. Pek çok kişi bu geliştirmeleri hiç duymasa bile, bunların bir kısmı büyük üreticiler tarafından ortaya koyulmuş yenilikler.

Örneğin Nokia, cebinizde şarj olan bir telefon geliştirmiş durumda. Diğer firmaların pek çoğu ise tamiri ve güncellemesi kolay olan modüler telefonları geliştirmeye ve elektronik çöpleri azaltmaya uğraşmakta. Bu teknolojilerin hangileri ile raflarda karşılaşacağımızı şimdiden bilemesek de, önümüzdeki yıllarda telefonların ne gibi özelliklere sahip olacakları hakkında hayal kurmanın bile güzel olduğu söylenebilir.

İşte, engadget tarafından seçilen, 6 gelecekçi cep telefonu modeli ve sundukları...

Nokia'nın cebinizde şarj olan E-Cu telefonu...

Uzun süre cep telefonu piyasasının lideri olarak duran Nokia, şarj olmak için sadece vücut ısınızı kullanan bir telefon konsepti geliştirmişti. Her ne kadar bu teknolojinin sunulduğunu göremesek de, Nokia'nın E-Cu ürününün eşsiz şarj yeteneği, sunulduğu andan itibaren telefon kullanıcılarına büyük bir özgürlük tanıyabilir. Telefonun bakır dış yüzeyi ve içerisinde bulunan termo-jeneratör, ısıyı elektriğe çevirerek yanınızda sürekli olarak bir şarj cihazı taşıma ihtiyacınızı ortadan kaldırıyor.

PhoneBloks modüler cep telefonu...

PhoneBloks modüler cep telefonu...

PhoneBloks, birkaç yıl önce bir konsept telefonu üretmişti ve o tarihten itibaren pek çok firma bunu taklit etmeye uğraştı. Bu telefonda, modüler parçalar LEGO parçaları gibi birleşiyorlar ve bu da telefonun bozulan bir parçasını değiştirmeyi veya telefonu yenilemeyi daha kolay bir hale getiriyor.

Modüler bir telefon sayesinde, sadece bir parçası sorun çıkarttığı için yüzlerce (belki de binlerce) lira vererek tamamen yeni bir telefon alma zorunluluğundan kurtulmak mümkün. PhoneBloks, bu yöntem sayesinde çöplüklerde duran devasa elektronik atıkların büyük bir kısmını ortadan kaldırma potansiyeline de sahip.

Kyocera'nın su geçirmez, yıkanabilir telefonu...

Kyocera'nın su geçirmez, yıkanabilir telefonu...

Günümüzdeki pek çok telefon, tuvalete, küvete, havuza, göle veya nehre düştüğü için işe yaramaz tuğlalara dönüşmekteler. Telefonu ıslandıktan sonra pirinç içine koyarak hayata geri döndürmeye çalışan en azından bir kişiyi hemen herkes tanır. Kyocera ve Japon telekom firması KDDI ortaklığı, modern dünyanın bu sorununu çözmek için Digno Rafre isimli su ve sabuna dayanıklı bir telefon üreterek çözmeye çalıştılar. Eğer yıkanabilir cep telefonu teknolojisi normal hale gelirse, banyodayken Twitter gündeminizi takip etmek çok daha kolay hale gelebilir...

Taze kesilmiş çimden üretilen O2 Recycle telefonu...

Taze kesilmiş çimden üretilen O2 Recycle telefonu...

Geçtiğimiz yıl Rugby Football Union'ın sosyal sorumluluk kampanyası için üretilen O2 Recycle telefonu, tekrar kullanılan cep telefonu parçaları ve güneybatı Londra'nın Twickenham Stadyumu'ndan toplanan çim parçalarından oluşmakta. DesignWorks tasarımcısı Sean Miles, bu yeşil telefondan sadece bir tane üretti ve stadyumdan toplanan çim parçalarından bir telefon kasası üretmek için 240 saatin üzerinde uğraştı.

Çim parçaları, stadyumdan toplandıktan sonra iki saat içerisinde dondurularak kurutulup, ezilerek kasa şeklini kazandılar ve doğa dostu reçine ile kaplanarak korundular. Sonuç olarak da herhangi bir yeşillik alanda rahatlıkla kaybolabilen ve plastik türevlerine göre çok daha küçük bir çevresel ize sahip olan bu telefon ortaya çıktı.

Samsung'un esnek telefonu...

Samsung'un esnek telefonu...

Uzun bir süredir tüketici elektroniği lideri olan Samsung, 2011 yılında gerçekten gelecekçi bir cep telefonu tasarımını tanıtmıştı. Bu esnek, bükülebilir, OLED telefon içerisindeki parçaların hasar alması veya camın kırılması tehlikesi olmadan neredeyse ikiye katlanabiliyordu.

O sıralarda Samsung, bir sonraki yıl esnek telefonları pazara sunma sözü vermişti ancak proje bazı gecikmelere uğradı ve şu anda 2017 yılında hazır olması bekleniyor. Tasarım da yıllar içerisinde gelişti ve Samsung'un yayınladığı bazı fotoğraflar, bileğinizin çevresine sarılabilen bir telefonu önermekte...

Nokia'nın geri dönüşüm telefonu...

Nokia'nın geri dönüşüm telefonu...

Geri dönüştürülmüş malzemeleri yeni teknolojilerin içerisinde yerleştirebilmek pek çok firmanın paylaştığı ortak bir hedef. Nokia, bu çevre dostu akımın erken katılımcılarındandı ve 2008 yılında, alüminyum kavanozlar, plastik şişeler ve eski araba lastiklerinden üretilen bir konsept telefonu tanıtmıştı.

Geri dönüştürülen malzemeler genel olarak telefonun kasasında kullanılmış olsalar da Nokia, telefonun iç kısmını da unutmamıştı. Ayrıca firma, yazıcılardan çıkartılmış elektronik parçalar (üretim sırasında ortaya çıkan CO2 salınımı azalıyor ve daha az atık ortaya çıkıyor) ve daha az enerji harcayarak bataryanın ömrünü uzatan arka-ışıklı ekran gibi diğer çevreye duyarlı teknolojileri de kullanmaya çalışmaktaydı...

Okuyucu Yorumları