Google Artık Göz Doktorluğu da Yapacak!

İnanılmaz ama gerçek! Yeni bir algoritma sayesinde Google, bir göz doktoru işlevi de görebilecek!

Google, göz doktoru da oluyor!

Son dönemde sağlık alanında attığı adımlarla da dikkat çeken teknoloji devi Google, körlüğe yol açabilen diyabetik retinopatinin tespit edilebilmesini sağlayan bir algoritma üzerinde çalışıyor.

Firma geçtiğimiz gün yaptığı bir açıklamada söz konusu rahatsızlıktan muzdarip hastalardaki bu durumu tespit edebilecek bir derin öğrenme algoritması geliştirdiğini belirtti. Geliştirilen bu yöntem sayesinde bir göz doktorunun yaptığına benzer bir biçimde bu hastalığın teşhisi için gözün arkasına ait resimler kontrol edilecek.

Hindistan ve ABD'de yer alan doktorlardan oluşan bir ekiple işbirliği yapan Google, 128 bin görselden oluşan bir veri kümesi yarattı ve bunları ilgili bir derin nöral ağın geliştirilmesinde kullandı. Tıpkı beyindeki sinirsel hücre yapısı gibi birbirine bağlı olan bu derin nöral ağlar sayesinde diyabetik retinopatiyi de bahsi geçen yöntemle tespit etmek mümkün olabiliyor.

Geçtiğimiz Salı günü Journal of the Ameriacan Medical Assoication'da yayınlanan bir makalede paylaşılan sonuçlara göre yapılan teşhislerin bu alandaki uzman doktorların yaptığı muayeneyle eşdeğer olduğu anlaşılıyor.

Google, yaygın kullanım için şu aşamada henüz daha fazla çalışma gerekse de bu algoritmanın gelecekte doktorların ilgili hastalara uygulayacağı tedavi sürecinde önemli avantajlar sunmasını bekliyor.

Okuyucu Yorumları