Kaktüs türleri de yok olmak üzere...

Soyu tükenmeye başlayan canlı türlerine, şimdi de hiç beklemediğimiz ilginç bir tür daha eklendi!

Bir tür daha yok oluyor!

Şimdilik balinaları bir kenara bırakabilirsiniz; görünene göre Dünyamızda soyu tükenmek üzere olan ve yeterince ilgi görmeyen bir tür daha bulunmakta. Bu tür, herhangi bir kuş veya memeli, hatta bir hayvan değil.

Yeni bir araştırmanın gösterdiğine göre kaktüsler, "en fazla tehlikede olan türlerin" içerisinde bulunmakta ve bu tehlikenin boyutu, memelilerin veya kuşların karşılaştığı tehlikeden daha büyük çünkü, kaktüs türlerinin yüzde 31'inin soyu tükenmek üzere. International Union for Conservation of Nature tarafından yapılan ve Salı günü Nature Plants dergisinde yayınlanan küresel bir araştırmanın sonuçlarına göre kaktüsler, en fazla tehlikede bulunan beşinci tür olarak gözükmekteler. Araştırma, kaktüslerin tehlikede olmasının sebeplerini hayvancılığa ve yasa dışı kaktüs ticaretine bağlıyor. Baş yazar Barbara Goettsch'in söylediğine göre kendileri için de bu sonuç "tam bir şok" olmuş.

IUCN'in yöneticisi Inger Andersen'ın Reuters'a söylediğine göre bu sonuç oldukça rahatsız edici. Andersen, sonuçların "yasa dışı vahşi yaşam ticaretinin, bitki ticareti dahil olmak üzere, daha önce tahmin edilenden çok daha büyük" olduğunu gösterdiğini belirtmekte.

Kaktüs, tehlikedeki türlerin arasında en sevimli olanı olmayabilir ancak özellikle Amerika'nın ekosistemi için önemli bir yeri bulunmakta. Örneğin Güney Batı'da bulunan Chihuahuan Çölü, Dünya'daki kaktüs türlerinin çeyreğine ev sahipliği yapmakta. Ancak Arizona, artık simgeleşmiş olan kaktüslerini korumak için önlemler almış olsa da, bitkilerin peyzaj meraklıları ve direkt olarak kaktüs hırsızları tarafından zarara uğradıkları görülüyor...

Okuyucu Yorumları