NASA yeni "gezegen avcısı" NEID

NASA'nın 3 yıl sonra hizmete sokacağı yeni aracı, "yeni dünyalar" ve "yeni güneşler" bulacak!

Yeni "gezegen avcısı"

NASA ve ABD'nin National Science Foundation (NSF - Ulusal Bilim Kurumu) yeni ve güçlü dış gezegen avcısını geliştirmek için özel bir astronom ekibi kurmayı tamamlamış durumda. Bilim insanları, Penn State University'den Suvrath Mahadevan'ın liderliğini yaptığı ulusal bir yarışma ile seçildi.

Seçilen bilim insanları, önümüzdeki üç yılı NN-EXPLORE Exoplanet Investigations with Doppler Spectroscopy (NEID) adlı 10 milyon dolarlık aracı üretmek için geçirecek. Bu araç tamamlandığı zaman Arizona'daki 3.5 metrelik WIYN gözlem evine yerleştirilecek.

NEID aynı zamanda, Kitt Peak çevresindeki alanın sahip olan Tohono O'odham kabilesinin dilinde "keşfetmek" anlamına geliyor. Bu araç sayesinde bilim insanlarının dış gezegenleri araştıracakları düşünülürse, bu ismin kesinlikle uygun olduğu söylenebilir.

Araç, özellikle bizim güneşimize ve çevresinde bizim Dünya'mıza benzeyen gezegenleri arayacak. Aynı zamanda yıldızların hareketlerini ölçerek bu bulguları toplamaya da çalışacak. Ortaya çıkan ileri - geri hareketler, genellikle bir gezegenin çekim gücünden kaynaklanıyor. Bu sallantılar, gezegenin boyutu hakkında bilgi verebiliyor.

Bu bilgilerin ardından da NASA, uzay teleskoplarını kullanarak bu sistemleri ayrıntılı incelemeyi planlıyor. Ajans, yeni aracın, uzaydaki yaşam arayışına büyük bir katkıda bulunabileceğini düşünüyor...

Okuyucu Yorumları