Süper PDA’ya Adım Adım

HP’nin yeni iPAQ’i, PDA teknolojisinin günümüzde geldiği en üst noktada yer alıyor. Bunu sağlayan teknolojilerin ve bu ürünü farklı kılan özelliklerin neler olduğunu bu yazıda okuyabilirsiniz.

Compaq Ipaq 5450 İnceleme
CHIP Online Notu 79

Kablosuz haberleşme ve güvenlik bir arada: PDA piyasasında yaşanan değişimler Desktop PC piyasasındaki gibi hareketli değil. Bunun nedeni bu ürünlerin gelişiminin oldukça yavaş olması. Örneğin bu ürünlerde dış görünüş pek bir değişime uğramıyor. Değişim ürünlere entegre edilen teknolojilerde sağlanıyor. Bu anlatılanlar HP’nin yeni iPaq’i için de geçerli. 5450 olarak adlandırılan bu yeni model iPaq’in önceki modelleri olan 3870 ve 3970’e dış görünüş olarak çok benziyor. Fakat ürünün teknik özellikleri önceki iki ürünle kıyaslandığında farkın çok büyük olduğunu söyleyebiliriz. HP bu üründe tasarımda pek bir değişikliğe gitmemiş. Bununla uğraşmak yerine cihazın iç tasarımı ile ilgilenmeyi daha uygun görmüş. Tabi HP’nin tasarımı değiştirmemesinin kendisine göre nedenleri de yok değil. Jacket konseptine (PDA’ya geçirilen bir ceket sayesinde bir çok bağlantı yapılabiliyor) göre tasarımını yapan HP bu amaçla iPAQ çevre ürünlerinin her bir modelde çalıştırılabilmesini istiyor.iPAQ 5450’nin teknik özellikleri:W-Lan ve Bluetooth bir arada İlk olarak bu üründe yer alan anteninden bahsedelim. Bu anten benzer ürünlerden oldukça farklı. Nedeni, bu antenin hem W-LAN, hem de Bluetooth teknolojisini desteklemesi. Yani bu üründe her iki teknoloji entegre olarak bulunuyor. Bu da iPAQ 5450’yi diğer PDA cihazlarından ayırmaya yetiyor. Çünkü başka hiçbir ürün her iki teknolojiyi üzerinde barındırmıyor. 400 MHz’lik bir Xscale işlemcisine sahip olan iPAQ, uygulamalar için 64 MByte Ram ve işletim sistemi için 48 MByte Rom bellekler kullanıyor. Bununla yetinmeyen kullanıcılar için ayrıca bir MMC/SD bellek yuvasının da yer alması bir avantaj. Bluetooth ve kablosuz ağ desteğinin yanı sıra haberleşme için infrared arabiriminden vazgeçilmemesi de bir artı özellik. Bu sayede iPAQ 5450’yi cep telefonlarıyla veri alışverişinin yanı sıra, televizyon veya müzik setini kumanda etmek için de kullanabilirsiniz. HP’nin ekranı 320x 240 çözünürlüğe sahip. Bu çözünürlük Pocket PC’de standart olarak kabul ediliyor. Üründe standart olmayan bir özellik ise ekranın benzer ürünlere göre oldukça aydınlık olması. Bu da iPAQ’in sınıfta ön sıralarda yer almasını sağlıyor. Yalnız bu kadar artı özelliği bir arada sunan bu ürünün üzerinde bulunan hoparlör sisteminin pek başarılı olmadığını söylemeliyiz.Maksimum güvenlik: Parmak izi ile tanımlama iPAQ 5450’nin Bluetooth ve W-LAN özelliklerine ek olarak göze çarpan bir özelliği daha var. HP, veri güvenliğine önem veren kullanıcılar için bu cihaza bir parmak izi okuyucusunu entegre etmeyi başarmış. Şifre sisteminin yanı sıra parmak izi ile kullanıcıya giriş izni veren iPAQ, bu özelliği ile PDA’larda bir ilki gerçekleştiriyor. Kumanda tuşunda bulunan sensör yardımı ile parmak izini okuyan HP, bu işlemi yazılım desteği ile gerçekleştirerek hızlı ve güvenilir bir çözüm çözüm sağlıyor. Tabi güvenlik bununla kalmıyor. Sensörün optik yerine termik olması da büyük bir avantaj. Bu sayede çeşitli hileler ile bu sensör kandırılamıyor.

Özetle

Üstün teknolojiler ile güçlü bir yapı HP, iPAQ 5450 ürünü ile piyasalarda büyük bir avantaj yakalamayı başarıyor. Nedeni, diğer PDA üreticileri hala Bluetooth veya W-LAN arasında seçim yaparken, HP’nin her iki teknolojiyi de entegre etmesi. Üstelik bununla da kalmayıp güvenliğe önem veren kullanıcıları da parmak okuyucu sensörü ile kendisine çekiyor. Sonuç olarak yüksek bir performansa sahip olan iPAQ 5450, çeşitli teknolojiler ile güçlendirilerek oldukça başarılı bir sentez ile karşımıza çıkmayı başarıyor.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli Compaq Ipaq 5450
Ürün Markası Compaq
CHIP Online Notu
79
Okuyucu Yorumları