Google ile Resim Aramak

İnternet'ten resim ve fotoğraf bulmanın yolları.

İnternet: 14

Bir resim yüzlerce kelimeye bedeldir derler. Peki ama internetin karmaşık sanal aleminde aradığımız o değerli resmi nasıl bulacağız? Popüler arama motoru Google bu konuda da imdadımıza yetişiyor.

İnternet başlı başına bir iletişim devrimi… Ama internetin kısa tarihi içerisinde de devrimlerden bahsetmek mümkün. Devrim niteliği taşıyan ilk buluş ise kuşkusuz arama motoru. Pek çok bilgisayar kullanıcısına göre ikinci devrimin adı da Google.

Google, kolay kullanabilen ve son derece yetenekli bir arama motoru. Üstelik kendini geliştirmeye de hiç ara vermiyor. Artık Google ile internet üzerinde resim ve fotoğraf aramanız bile mümkün.

Google'da resim aramak, özünde kelime aramaya benzer. İlk olarak arama motorunun ana sayfasını açarsınız, ardından üst kısımdaki sekmeler arasından "Grafikler" seçeneğine tıklarsınız. Daha sonra yapmanız gereken ise, aradığınız grafik ile ilgili anahtar kelime ya da kelimeleri girmek. Bundan sonrası Google'ın işidir. Kısa bir süre içinde tüm arşivini tarar ve sonuçları ekranınıza taşır.

Arama Yapmanın İncelikleri

Arama Yapmanın İncelikleri

HTML dilinde her resim, kendi adıyla çağrılan birer dosyadır. Google aradığınız kelimeleri göz önüne alarak sonuçları karşınıza getirir. Örneğin; "İstanbul Boğazı" kelimelerini girdiyseniz, listenin başında içinde bu kelimelerden birinin geçtiği resimler yer alacaktır. Ama isim, aramalarınızın temelini oluşturan tek etken değildir. Sonuç listesi, aslında sayfaların önem sırasına göre oluş turulmuştur. Önem derecesi ise anahtar kelimenin o sayfa içinde kaç kez yer aldığına ve buna benzer özelliklere göre belirlenir.

Google'ın ana sayfasından "Grafikler" sekmesini seçin ve anahtar kelimelerinizi girin. Örneğin "İstanbul Boğazı" kelimelerini girdiğinizde karşınıza yaklaşık 120 adet resim gelecektir. Ama unutmayın ki internetin dili İngilizcedir. Bir de "Bosphorus" yazmayı deneyin. Bu kez karşınıza 5.000'den fazla sonuç geldiğini göreceksiniz. Ama bu sonuçları biraz daraltmak isterseniz, "Bosphorus" kelimesinin yanına İstanbul ya da İngilizce'de köprü anlamına gelen "Bridge" kelimelerinden birini ekleyebilirsiniz.

Grafik arama seçeneğinde sonuçlar, ardı ardına dizilmiş sayfalarda sergilenir. Her bir sayfada 20 adet resme yer verilir. Karşınıza çıkan resimlerin altında web sitesinin adresi ve resim hakkında kısa bilgiler bulabilirsiniz. Bu bilgilerden en önemlisi boyuttur. Resmin boyutu ne kadar büyükse, kalitesi de aynı oranda yükselir.

Aramayı Daraltmak

Aramayı Daraltmak

ARAMAYI DARALTMAK

Arama sonucunda bulduğunuz resimleri gerçek boyutları ile görmek için resmin üzerine tıklamanız yeterli. Internet Explorer penceresinin üst kısımda resim görüntülenirken, alt kısımda da resmin bulunduğu web sayfası açılacaktır.

Arama sonuçlan arasında sizin için en uygun olan resmi Google'ın belirlemesini beklemeyin. Resmi sizin görüp beğenmeniz gerekir. Bu yüzden çok sayıdaki sonuç arasında uzun bir yolculuğa çıkıp, mümkün olduğunca hepsini gözden geçirmenizde yarar var. Eğer çevirmeli bağlantı kullanıyorsanız, bu durum sizin için küçük bir sorun yaratabilir. ADSL ya da kablo gibi yüksek hızda internet bağlantısı kullananlara göre birkaç dakika daha fazla beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Eğer aradığınız resme daha hızlı ve daha pratik bir şekilde ulaşmak istiyorsanız aramayı daraltmalısınız. Nasıl mı? Tabii ki "Gelişmiş Grafik Arama" seçeneğini tıklayarak... Bu seçenek sayesinde karşınıza farklı detaylarla dolu yeni bir sayfa gelir. Bunlardan ilk dördü anahtar kelimelerle ilgilidir. Diğer dördü ise aradığınız dosyanın özellikleri hakkındadır. Aralarında en ilgi çekici olanı, boyutlara göre arama yapma seçeneğidir. Burada daha büyük boyutlu (ve kaliteli) resimleri aramayı seçerek az önce karşımıza çıkan 5.000 sonucu çok daha aşağıya çekmek mümkün. Diğer ilgi çekici seçenek ise dosya türleri hakkında. Sadece jpg, gif ya da png türündeki grafik dosyalarını arayabilirsiniz. Bu şekilde karşınıza çıkabilecek istenmeyen resim formatlarını da önlemiş olursunuz.

Üçüncü seçenek renklerle ilgilidir. Resmi grinin tonlarında, sadece siyah beyaz ya da tamamen renkli olarak arayabilirsiniz. Kısacası Google, aradığınız resmi bulmanız için her türlü imkanı sunar. Biraz tecrübe kazandığınızda, istediğiniz resme sadece bir kaç dakika içinde ulaşabilirsiniz.

İpucu: In English, Please

İPUCU: IN ENGLISH, PLEASE

İnternette en yaygın dil İngilizce olduğu için aramalarınızda anahtar kelimelerinizi seçerken İngilizceyi kullanmanızı tavsiye ederiz. İngilizce sitelerin sayısı oldukça çoktur ve dolayısıyla sonuçlar da daha çok olacaktır. Örneğin İstanbul Boğazı yerine "Bosphorus" yazabilirsiniz.

Bilgi: Yasal Uyarı

BİLGi: YASAL UYARI

İnternet her hangi bir siteden resim görüntülemenize ve bu resimleri kaydetmenize olanak tanır. Fakat tüm bunlar, resimleri dilediğiniz gibi kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Fotoğraf ve resimler, tüm dünyada telif hakları ile korunurlar. Genellikle bir tebrik kartı ya da bir okul araştırması gibi nedenlerle kişisel kullanımlar bu telif yasalarını çiğnemez. Yine de telif sahibinden izin almanız çok daha iyi olur. Fakat resmi şirketinizin broşüründe kullanmak kişisel değil ticari kullanım sayılır ve artık yasalar devreye girebilir. Bu yüzden internette bulduğunuz resimleri kullanmadan önce iki kez düşünmek en iyisidir.

Okuyucu Yorumları