3 CHIP okurundan 3 inceleme daha!

3 CHIP Online ziyaretçisinden 3 inceleme: İşte kullanıcının gözünden Lenovo IdeaPad S10-2 netbook...

İncelediler, kazandılar!

CHIP ve CHIP Online olarak uygulamaya soktuğumuz ve CHIP okuyucuları tarafından ilgi ile izlenen tarafsız okur incelemeleri hizmetimizin bu ayki ilk konuğu dünyaca ünlü bilgisayar üreticisi Lenovo oldu. Farklı sektörlerden farklı ihtiyaçları olan üç CHIP okurunu seçtik ve onlara hafifliği ve performansı ile ilgi toplayan birer Lenovo IdeaPad S10-2 netbook gönderdik.

Ürünleri kullanmalarını ve deneyimlerini bizlerle, daha doğrusu siz CHIP okurları ile paylaşmalarını istedik. İşte karşınızda üç farklı gözden aynı ürünün üç farklı incelemesi.

Ürünleri artılarıyla eksileriyle oldukça detaylı olarak inceleyen okurlarımıza teşekkür ediyor ve sizleri onların hazırladığı ürün incelemeleri ile baş başa bırakıyoruz.

Bir öğrencinin gözüyle

Bir öğrencinin gözüyle
İnceleyen CHIP Okuru: Ahmet Söğün... 23 yaşında ve öğrenci...

Paketleme ve tasarım

İlk izlenim her zaman için önemlidir. Ürünün paketini açıp kullanmaya başlamak pek vaktimi almadı. Fonksiyonel bir paketleme yöntemi tercih edilmiş. Tasarımı hakkında aşağı yukarı benzerlerinden pek farklı bir beklentim yoktu. Kalıp olarak ağır bir symbian cep telefonu kullanıyorum ve ağırlığı neredeyse aynı... Dizüstü bilgisayarın kapağında tercih edilen parlak kaplama, bilgisayara biraz daha görsel zenginlik katmış.

Kurulum

Mini Notebook'da fabrikadan yüklü XP SP3 var ve açılışta kullanıcı adı ve dil gibi birkaç seçeneği belirlememin ardından, bilgisayarın masaüstüne ulaştım. Cihaz sürücüleri yüklü bir şekilde teslim ediliyor. İlk açtığımda internet bağlantısını sağlayabilmek için uzun bir tur atmam gerekeceğini düşünüyordum ama problemsiz bir şekilde
kısa süre içerisinde internet erişimii sağlayabildim. Ürünle birlikte Norton anti virüs (90 gün) ve Microsoft Office 2007'nin (60 gün) deneme sürümleri yüklü bir şekilde teslim ediliyor. Özellikle anti virüsün yüklü gelmesi büyük avantaj. Bir bilgisayar ilk alındığında yapılması gereken öncelikli iş olan anti virüs bulma indirme ve yükleme süreçlerini hızlı bir şekilde atlamış oluyor kullanıcı.

Kullanım

Ürün incelemesinde öncelikli işim internet oldu zira netbook'un kullanım amaçlarından biri internet erişimiii sağlamak. Ardından
ikinci önemli öncelik Office, masaüstünde Office'in deneme sürümünü aktif edebilmek için bir bağlantı bırakılmış. Olmazsa olmazım müzik dinlemek olduğu için Windows Media Player'a yöneldim. Bilgisayarın ses kalitesi beklentimden de iyi, sanırım "Dolby" teknolojisini kullanmasının bunda bir yararı var. Media Player'ı açmamın ardından "Radyo Ayarlayıcısı" sekmesini kullanarak hemen müzik dinlemeye başladım. Bilgisayarında klasörler arasında
gezinme hızı gayet iyi, geçişler arasında tereddüt yaşamadan tıklamanın ardından sayfa hemen açılıyor.

Performans

Bilgisayar, eş değerleriyle kıyaslandığında açılış hızında pek artış olduğu söylenemez ancak 1 dakikadan kısa bir süre içerisinde açılıp kullanıma hazır hale gelebiliyor. Netbook'da programlara hızlı ulaşabilmek için Lenovo "Quick Start" gibi bir özelliği tuş kombinasyonu içerisinde yer alıyor. Bilgisayar kutusunda yazan özelliklerle aynı ve performans olarak kullanıcıları tatmin edebilecek düzeyde. Ek olarak ekranın LED olması da pil performansını arttırmada büyük bir rol oynuyor. Bilgisayarın 6 hücreli bataryası pil ömrünü daha da arttırıyor.

Karşılaştırma

Bu ürüne benzer bir ürünü daha önce kullandım ancak işlemci hızı neredeyse yarı yarıya düşüktü. Bu tür mini Netbook'ların kullanım amacı sınırlı olduğu için bu bilgisayar için belirlenen 1.60 Ghz işlemci hızı gayet iyi.

Yorumlar

Mini Netbook, kullanım amaçları doğrultusunda ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir hıza ve yolculuklarda yeterli olabilecek pil kullanım süresine sahip. Entegre Webcam'i ve Quick Start özelliği ile zenginleştirilmiş Netbook'un LED ekran'a sahip olması da ayrı bir zenginlik bu sayede pil kullanım süresinde yüksek bir artış olmasının yanı sıra gözü yormuyor. Mini Netbook her zaman yanınızda taşıyabilmeniz için daha ince ve daha cazip tasarımıyla kullanışlı bir yöne sahip. Lenovo IdeaPad S10-2 küçük ekrana tıkılma gibi bir fobiniz yoksa ve 3D oyun hastası değilseniz olabildiğince kullanışlı, her yere götürebileceğiniz çok pratik bir bilgisayar.

Bir öğretmenin gözüyle

Bir öğretmenin gözüyle
İnceleyen CHIP Okuru: Nur Sönmez, 27 Yaşında Öğretmen

Lenovo elime ulaştığı zaman ilk dikkat çeken ürünün kendisi gibi kompakt bir tasarıma sahip kutusu oldu diyebilirim. Hatta hafifliğinden dolayı ürünün gerçekten içinde olup olmadığını ancak açtığımda anlayabildim. Taşınabilir demenin bir başka yolu da herhalde kutusununda kolaylıkla kaldırılabilir olmasından. Sonuçta bir netbook da olsa, pili, adaptörü kullanım kılavuzları da birer yer kaplıyor. Ama daha şaşırtıcı olan hafifliği oldu. Daha önce de netbooklarla çalışma fırsatım olmasına rağmen, pili takılı olmasına rağmen oldukça hafif olması beni şaşırtan etmenlerden. Elime ulaşan ürün Flower Sea modeliydi ve gerek kapağındaki parlak yüzeyin, gerekse tuş takımının üzerindeki yüzeyde çok özenle işlenmiş çiçekli kaplama bir hayli güzel.

Kurulum

Kurulum esnasında herhangi bir sorun yaşamadım. Elimdeki modelde açtığım anda Windows 7 Starter kurulumu başladı ve kullanıcı bilgileri gibi bana özel verilerin girilmesinden sonra devam etti. Yaklaşık 15 dakikalık bir kurulum sürecinin ardından kullanıcı ayarlarıyla giriş yapabildim. Tüm aygıt sürücüleri kurulu olarak geldiği için özel bir işlem gerektirmedi. Windows 7'nin kurulum esnasında bir kaç kez tekrar başlatılması gerektiğini de belirtmeliyim. Windows 7 ile bilgisayarın açılması 30 saniye gibi kısa bir süre. Kull anım Kurulum tamamlandığında ve bilgisayara ilk giriş yaptığımda öncelikle kurulu programlar listesine bir göz atma ihtiyacı hissettim. McAffee Security 90 günlük deneme sürümü ile, Microsoft Office 2007 de 60 günlük deneme sürümü ile yüklenmişti. Ayrıca Windows 7 sürümümü yükseltebilmem için seçenekler, Acrobat Reader ve yüz tanıma sistemi ile giriş yapabileceğim Lenovo Veriface 3.6 yüklüydü. Yüz tanıma sistemi oldukça başarılı olmasına rağmen, özellikle düşük ışıklı odalarda performansından memnun olamayabilirsiniz. Örneğin ışığın kesinlikle yüzünüze vurması yani yüzünüzün karanlık kalmaması gerekiyor. Üründeki LED ekran hemen her ışık altında ekranı görebilmenizi sağlıyor. Bu konuda hiç sıkıntınız olmayacak. Özellikle güneş altında denememe rağmen görüntüde bir sıkıntı yaşamadım. Ama diğer netboElioklar gibi 1024 x 600 çözünürlüğü ile başbaşasınız. Küçük ekranlardaki en büyük sorunlardan biri olabilecek bu sıkıntı her ne kadar okunulabilirliği arttırsa da, Windows 7'nin büyük "Görev çubuğu"nu küçük simgeler halinize dönüştürmeme neden oldu. Çünkü açılan bazı pencerelerde "Tamam", "Vazgeç" gibi alttaki butonlara basabilmem için daha küçük bir görev çubuğu ihtiyacını doğurdu.

Performans

İlk olarak dikkatimi çekenin açılış hızı olduğunu belirtmiştim. 30 saniyede giriş ekranı karşımda beliriyor ve yaklaşık 40 saniye içerisinde başlat menüme ulaşabiliyorum. Hemen gördüğü Kablosuz ağımla internet performansı benim için önemliydi. Kablosuz ağım zayıf sinyalli olmasına rağmen oldukça yüksek sinyal gücü ile sorunsuzca bağlandım. Ayrıca Windows 7 ile birlikte gelen IE8'in oldukça iyi bir performans sergiliyor. Öncelikle merak ettiğim önemli güç gerektiren Flash video performansıydı. Burada asıl süpriz HD videolarda oldu. CHIP TV'deki açmasını bile beklemediğim HD Fragmanları çok da rahatsız edici bir takılma olmadan izleyebildim (Yine de frame atlama şeklinde takılma yok diyemem) ama bu bir netbook ve bu performans prize takılı değilken! Bir netbookta bu kadarı bile süpriz oldu benim için. Özellikle internet performansı ile beni etkilemeyi başardı. Sonuçta adı üstünde netbook. Ama sadece taşınabilir diye, dizüstülerin yapabileceği bir çok şeyden mahrum olup, cep telefonundan az kabaca bir cihaz olmadığını kesinlikle kanıtladı bana. Özellikle 6 hücreli pili ile de Yüzüklerin Efendisi üçlemesini bir filmi gibi 4 saate yakın bir filmi baştan sona izleyebilmem de takdire şayan.. Karşılaştırma Daha önce de netbooklarla çalışma fırsatım oldu ama masaüstü bir bilgisayar ve oldukça profesyonel bir laptop bilgisayarda daha çok zaman geçiren biri olarak artık dizüstümü emekliye ayırabilirim. Taşıma rahatlığı açısından laptopa göre çok daha iyi ve performans açısından laptopumu aratmıyor. Daha önce çalışma fırsatını bulduğum netbook ise boyutu küçük olmasına rağmen piliyle birlikte oldukça ağırdı ve performans açısında cep telefonumla yarışıyordu ancak.

Yorumlar

Bu cihazın da bir netbook olduğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle ev dışında hemen erişebileceğiniz bir internet olması ama bunun için de kilolarca ağırlık taşımamanız anlamına geliyor netbook. Lenovo IdeaPad S10-2 ise şimdiye kadar bilgisayarımla yapabildiğim bir çok şeyi, dışarıda veya gezilerde de yapabilecek olduğuma beni inandırabilmiş ilk netbooklardan. Windows 7'nin Starter da olsa performansının yansıması, pratikliğini çok daha fazla arttırıyor. Bu bilgisayarları yüksek 3D programlar, oyunlar veya uygulamalarla kullanabilmeniz zor. Ama gerçekten amacına uygun kullanıyorsanız Lenovo IdeaPad S10-2 gerek pil süresi gerekse rakiplerine göre performansı ile bence en iyi seçimlerden biri olabilir.

Bir teknik destek yetkilisinin gözüyle

Bir teknik destek yetkilisinin gözüyle
İnceleyen CHIP Okuru: Tanju Duygu. 30 Yaşında Teknik Destek Yetkilisi

Paketleme ve tasarım

Ürünün paketlemesi oldukça ilginç. Son derece kolay taşınabilir bir saplı kutu içine koymuşlar. Hem boyutları hem de ağırlığı açısından son derece pratik olan bu kutu sanırım bilgisayar marketlerinde ürünü satın alıp elinde taşıyıp götürmek isteyen kullanıcıları hedeflemiş. Eve getirip paketi açtığımda kullanım kılavuzları, adaptör, pil vs. gibi tüm bileşenlerin kutunun içine kolayca çıkartılabilecek bir şekilde yerleştirildiğini gördüm. Görsel olarak ilk izlenimim ürünün ne kadar hafif olduğu ve üzerindeki kaplamanın ne kadar kaliteli olduğu oldu. Lenovo tek elle rahatça taşınabilecek bir netbook yapmış. İlerde fırsat gelirse değineceğim, sürekli mobil bir kullanıcı olduğumdan bu özellik benim çok işime yaradı.

Kurulum

Kurulum son derece basit. Teknik biri olduğumdan zaten sorun yaşayacağımı sanmıyordum, yaşamadım da. Bilgisayarı açtım, Windows XP kurulumunu başlattım, 15 dakika içerisinde kurulum bitti ve sisteme giriş yaptım. Aygıt sürücüleri zaten kurulu olarak geliyor, hiç uğraşmadım. Office 2007 ve Norton Programlarını kurmayı kabul ettim, böylece bilgisayara ayrıca Office ve anti virüs yüklememen gerek kalmadı. Bütün işlemler bitince bilgisayarı yeniden başlattım ve evdeki kablosuz ağa bağlanıp kullanmaya başladım.

Kullanım

Benim için bir netbook'ta iki tane önemli nokta var. Birincisi hafif ve kolay taşınabilir olması, ikincisi de tuşlarının yerli yerinde olması. İlk denememde hemen bir Word belgesi açtım ve bir şeyler yazmayı denedim, büyük laptop klavyesinden gelen biri olarak çok da fazla zorlanmadığımı söyleyebilirim. Evet, tuşlar küçük ama yazarken rahatsız edici bir küçüklükte değiller. Zaten bu tür bilgisayarları mobilken kullanacağım için uzun uzun bir şeyler yazmama ihtiyaç olmayacak, kısa mesajlar yazarken, web adreslerini girerken veya e-posta atarken herhangi bir ergonomik sorunla karşılaşmayacağım. Bilgisayarla beraber bir de Lenovo Veriface 3.yüz tanıma yazılımı yüklü. Oldukça ilginç bir uygulama olarak değerlendirdim. Şifre vs. gerekmeden dosyalarınızı yüzünüzle şifreleyebiliyor ve koruma altına alabiliyorsunuz. Ürünü farklı ışık konumlarında mobil ortamlarda kullanacağım için ekrana dikkat ettim. Ekranın LED olması her türlü ışık ortamında rahatça kullanabilmemize imkan veriyor. Çözünürlük sınırlı ama mobil kullanımda gayet yeterli.

Performans ve Karşılaştırma

Daha önce de birkaç netbook denemiştim. Lenovo bu açıdan bana diğerlerinden daha hızlı gibi geldi. Sık kullanılan programların yükleme hızı oldukça yüksek. Kablosuz ağlara rahatça bağlanabiliyor. Internet Explorer sorunsuzca çalışıyor, sonradan Chrome yükledim onda da herhangi bir problem yaşamadım. Beraberinde gayet kaliteli bir pil geliyor ve saatlerce dayanıyor. Bu da benim gibi şarj edecek yer bulamadan dışarılarda saatlerce dolaşacak bir teknik servis görevlisi için ideal. Zaman zaman GSM modem ile maillerime bakmam gerekiyor, arabada bile bu bilgisayarı rahatça kullanabileceğimi gördüm. Zaten gönderdiğim resim de bunu anlatıyor.

Yorumlar

Gezici bir teknik servis yetkilisi olarak gün boyu dışarıdayım. E-postalarımı kontrol etmek, internetten gelen destek isteklerini yanıtlama ve uzaktan erişim ile ofisteki bilgisayarıma bağlanıp bazı bilgileri çekmek için bir netbook kullanma fikri oldukça hoşuma gitti. Hem rahat rahat taşıyabiliyorum, hem de performansı ile saçımı başımı yoldurmuyor. Bu açıdan pek rahat ettim. Gün boyu kullandım, hiç sorun çıkartmadı. Eski bilgisayarımı evde bırakıp bundan sonra yoluma bu netbook ile devam edeceğim. Eğer her yerde kullanabileceğiniz ve yazı yazmak, internette gezmek, Facebook, e-posta gibi uygulamaları kullanabileceğiniz ultra taşınabilir bir bilgisayar arıyorsanız bu modeli bilgisayar marketlerinde görürseniz es geçmeyin, mutlaka elinize alıp biraz kurcalayın.

Okuyucu Yorumları