3G ihalesi sonuçlandı...

3 büyük operatörün katıldığı yarışta hangi operatör, hangi lisansı aldı?

3G ihalesi sonuçlandı...

Üçüncü nesil (3G) mobil haberleşme sistemi kurulmasına ilişkin ihalede A tipi lisans kullanma hakkını Turkcell, B tipi lisans kullanma hakkını da Vodafone, C tipi lisans kullanma hakkını da Avea kazandı.
20 yıllık süreyi kapsayan lisans kullanma hakkına ilişkin son kararı 15 gün içerisinde Telekominikasyon Kurumu verecek.

3G ihalesinde üç ayrı lisans için yapılan ihaleye Vodafone, Turkcell ve Avea katıldı.

Nasıl kazandılar?

Nasıl kazandılar?

İlk ihale geçen yıl yapılmış, ancak içerisinde numara taşınabilirliği olmadığı için sadece Turkcell teklif vermiş ve ihale iptal edilmişti.

A lisansını Turkcell kazandı

A tipi lisanslar için yazılı teklifler alınırken, Vodafone 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea 285 milyon euro önerdi.

Açık artırmada ise Turkcell 358 milyon euro önerirken, Avea 348 milyon euroda kaldı. Vodafone ise ilk turda ihaleden çekildi.

Böylece ihaleyi kazanan firma Turkcell oldu.

B tipi lisans ihalesinde kazananı kura belirledi

B tipi lisans ihalesinde iki katılımcı olan Vodafone da Avea da 250 milyon euro yazılı teklif verdi.Ancak ikisi de sözlü teklif vermeyince kazanan kura ile belirlendi.

Kurada şans Vodafone'a güldü ve B tipi lisansı kazanan firma oldu.

C tipi Avea'ya kaldı

Avea, C tipi lisans ihalesi için katılımcı tek firma olarak 214 milyon euro teklif verdi ve ihaleyi kazandı.

Farklı lisans tipleri ne demek?

Farklı lisans tipleri ne demek?

3G ihalesi tamamlandı. Peki, ihalede ki lisans tipleri neyi ifade ediyor?

Tüm kablosuz cihazlar haberleri sağlarken bir frekans kullanırlar. A tipi lisans almaya hak kazanan şirket 45 Mhz üzerinden haberleşmesini sağlayacak. B tipi lisansta frekans hızı 35 Mhz, C tipi lisansta ise 30 Mhz.

Frekansın yüksek olması getireceği avantajda, haberleşme sırasında daha az veri kaybı ve daha iyi iletişim anlamına geliyor. Ayrıca kapalı mekanlarda veri aktarımında hız kaybı azalıyor ve kesinti oranı azalıyor. Bunun yanında frekansın yüksek olması uzaklığa bağlı hız düşüşünü de azaltıyor. Kısacası frekans ne kadar yüksek olursa veri aktarım hızı o kadar iyi, kesintisi o kadar az oluyor

Okuyucu Yorumları