Android 2.3 hakkında bilmeniz gereken her şey

Android 2.3 uzun bir bekleyişin ardından sahneye çıktı. Peki yeni Android'in sürprizleri neler?

Android 2.3 ne getirdi?

Android 2.3, bu sürüme sahip ilk cep Nexus S'le beraber resmi olarak tanıtıldı. Google, Android geliştiricileri web sitesinde Android 2.3'ün birçok yeni ve heyecan verici özelliğe sahip olduğunu söylüyor.

Peki Android 2.3 Gingerbread neler getiriyor? Yeni işletim sistemi hakkında A'dan Z'ye her şeyi öğrenmek istiyorsanız, yazımızın devamını okuyun.

Android 2.3'ün özellikleri

Android 2.3, geliştirilmiş kopyalama ve yapıştırma özelliklerine sahip ve WebM videolarını oynatabiliyor (WebM dosyaları, Google tarafından bu sene alınıp açık kaynak kodlu hale gerilen VP8 video codec'iyle sıkıştırılmış videolardır).

Yeni sürümde tek dokunuşla kelime seçebilme özelliği eklenmiş. Bir kelimeye dokunmak, serbest seçim moduna geçiş sağlanıyor ve seçimin sınırlarını kelimenin başında ve sonunda bulunan okları sürükleyerek değiştirmek mümkün oluyor.

Android 2.3'ün özellikleri ve pil yönetimi

Android 2.3'ün özellikleri ve pil yönetimi
Yeni sürümde pil yönetimi geliştirilmiş

Android 2.3, VOIP/SIP aramalarını ve Yakın Alan İletişimini (NFC) de destekliyor. Herhangi bir kişiye SIP adresi eklemek ve çevirici içerisinden anında aramak mümkün. Ancak bu özelliğin denetimi üreticiler ve hizmet sağlayıcılarında bulunuyor. NFC özelliğini kullanabilmek içinse cihazda NFC çipinin bulunması gerekiyor.

Birden fazla kamera ve ön yüz kamerası da artık destekleniyor. İşletim sistemi, hangi kameranın hangi amaç için daha uygun olacağını otomatik olarak belirliyor.

Yeni 'Downloads' uygulaması sayesinde kullanıcı, tarayıcıyı, eposta veya diğer uygulamaları kullanarak indirdiği dosyalara kolaylıkla erişim sağlanabiliyor.

Android 2.3 pil ömrü

Android'in pil ömrü, geçmişte eleştirilen konular arasındaydı. Google ise Android 2.3'ün arka planda CPU gücü harcayan uygulamaları yönetmede daha etkin bir rol oynadığını söylüyor. Uygulama ayarları ise sistem bileşenlerinin ve uygulamaların ne kadar güç tükettiğiyle ilgili bilgiler görüntülüyor.

Kullanıcı ara yüzü ve Android 2.3 telefonlar

Kullanıcı ara yüzü ve Android 2.3 telefonlar
Nexus S, ilk Android 2.3 telefonu olma ünvanına sahip

Android 2.3 kullanıcı ara yüzü

Android 2.3, güncellenmiş bir kullanıcı ara yüzüyle karşımıza çıkıyor. Android klavyesinde tuş şekilleri yenilenmiş ve böylelikle daha hızlı yazabilmek hedeflenmiş. Ayrıca klavye çoklu dokunma özelliğini destekler hale gelmiş ve örneğin Shift'te basılı tutarken bir harfe basarak rahatlıkla büyük harf girmeniz mümkün.

Klavye şu anki karakteri ve sözlük önerilerini de daha büyük ve göze çarpan bir şekilde gösteriyor.

Android 2.3, güncellenmiş video sürücüleriyle OpenGL ES işlemlerinde daha hızlı ve dolayısıyla 3 boyutlu grafik performansında daha iyi. Linux çekirdeği de 2.6.35 sürümüne yükseltilmiş ve sesler geliştirilmiş.

Android 2.3 telefonlar

Satışa çıkan ilk Android 2.3 telefon, bilindiği gibi Nexus One'ın mirasçısı Google Nexus S. Cihaz 16GB dahili bellek, 1GHz işlemci, NFC desteği ve 4 inç ekrana sahip.

Android 2.3'ün yakında HTC Desire ve Nexus One için de kullanılabilir olması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları