Apple, iPhone 12 ile Şarj Cihazı Vermemek İçin Bizi Kandırıyor mu?

Apple iPhone 12 ile beraber kulaklık ve şarj aleti vermiyor, bunu da çevreyi korumak için yaptığını söylüyor. Peki ama asıl kaygısı gerçekten çevre mi, yoksa daha fazla kar etmek mi? Bakın uzmanlar ne diyor...

Apple, iPhone ile bizi aldatıyor mu

Apple'ın yeni iPhone 12 kutularına artık şarj cihazı ve kulaklık koymayacağını açıklaması, firmanın karı açısından elbette iyi bir adım. Ancak, Apple tarafından iddia edildiği gibi bu hamle çevre için atıldıysa, kadar yararlı olacağını anlamak zor görünüyor. Bu hareket şirkete para kazandırıyor, ancak iddia edilen çevresel faydalar, kulaklıkları ve şarj cihazlarını ayrı olarak satın alan kişiler tarafından sıfırlanacak gibi görünüyor.

Apple, yeni ürünlerine kulaklık ve şarj cihazı koymayacağını 13 Ekim'deki etkinliği sırasında duyurmuştu. Önceki modellerin aksine iPhone 12, yalnızca USB-C - Lightning kablosuyla gelecek. Şirket, şarj cihazını ve kulaklıkları hariç tutmanın daha az madencilik, paketleme ve üretim sırasında daha az karbondioksit emisyonuna neden olup küresel ısınmaya daha az katkıda bulunacağını söyledi. Apple'ın bu duyurusu, e-atıkları azaltacağı gerekçesi ile bazı çevre gruplarından övgü de aldı.

Peki ama Apple Bu Konuda Ne Kadar Samimi?

Yatırım araştırma şirketi CFRA Research'ün kıdemli endüstri analisti Angelo Zino, "çevre dostu olduklarını söyleyip iyi bir pazarlama taktiği uyguladılar" diyor ve ekliyor: "Bu hamlenin maliyetleri düşürüp ve karı artıracağı da açıkça görülüyor. Alt metinleri iyi okumak gerekli."

Teknoloji analistlerinin The Verge'e verdiği bilgilere göre, Apple'ın telefonlarına daha az aksesuar ekleyerek maliyeti düşürmeyi amaçlamasının en büyük nedeni, 5G desteğinin gelmesi. Apple'ın tüm yeni telefonları ilk defa 5G'yi destekleyecek. Bu, iPhone 12'yi iPhone 11'e kıyasla daha pahalı hale getiriyor çünkü 5G bileşenleri daha karmaşık ve daha yüksek maliyetli.

Zino, yeni iPhone 12'deki radyo frekansı bileşenlerinin bile tek başına önceki iPhone'lara göre yüzde 30 ila 35 daha pahalıya mal olacağını düşünüyor ve açıkça, "Apple, telefonun diğer yönlerinde maliyetleri düşürmeye çalışıyor" diyor. Kutuya yeni bir şarj aleti koymamak ve kulaklıktan vaz geçmek, bunu yapmanın bir yolu.

Risk sermayesi şirketi Loup Ventures'ın yönetici ortağı Gene Munster ise, bunun şirketin telefon başına brüt karını yalnızca yüzde 1'in biraz üzerinde artırabileceğini söylüyor. Ama büyük resme baktığımızda, bu yine de oldukça yüksek bir meblağ demek. Munster da açık konuşuyor ve "bunun telefonun mevcut karlılığını korumak için bir manevra olduğunu düşünüyorum" diyor.

Apple'ın Kararı Uzaktan Bakıldığında Masum Görünüyor; Ama...

Uzaktan bakıldığında masum bir hamle gibi görünse de, Apple'ın yeni iPhone'u satın alanların zaten eski kulaklıklara ve kullanıma hazır şarj cihazlarına sahip olduğunu varsaydığını unutmamak gerekli. Kulaklığı olmayan veya eskimiş olan kullanıcılar AirPods almaya karar verirlerse, bu Apple için büyük bir kazanç olacak. Ancak gezegenimiz açısından durum böyle değil. Apple bu yıl 2018'de olduğu gibi yaklaşık olarak aynı sayıda telefon satarsa ve bu insanların yalnızca yüzde 5'i AirPods almaya karar verirse, şirket ek olarak 700 milyon dolar brüt kar elde edecek.

Peki Ama Asıl Sorun Nerede?

Sorun şu ki, şarj cihazlarını veya kulaklıkları ayrı ayrı satın almak, daha fazla ambalaj atığı ve emisyon anlamına geliyor. Bu da Apple'ın karbon ayak izini artıracak, dahası tüketiciler aksesuarları başka satıcılardan almaya karar verirse bu sefer de farklı şirketlerin karbon ayak izlerinin artmasının birincil nedeni olacak. Yani sera gazları yine yayılacak, ancak farklı şirketlerden. Kaybedense yine gezegenimiz olacak...

Okuyucu Yorumları