Beklenmedik olay: "Adobe Apple'ı seviyor!"

Sonunda en beklenmedik olay oldu: Adobe, Apple'a aşk-ı ilan etti! Elbette işin içinde bir iş var...

"Adobe Apple'ı seviyor!"

Adobe'un yeni başlattığı reklam kampanyası çok ilginç ve Adobe-Apple kavgasında önemli bir olay.

Steve Jobs'un Adobe Flash ile ilgili açıklamaları, Adobe'dan Lee Brimelow'un Apple'a "Git kendini ..." demesi derken kavga çok kızışmıştı.

Adobe bu en son reklam kampanyasında sadece Apple'a olan aşkını değil, açık kaynağa olan aşkını dile getirdi ve Apple'ın öne sürdüğü savlara karşı cevaplar getirirken, Apple'a ve Steve Jobs'un platform üzerindeki totaliter yaklaşımına da eleştiri getirdi.

İşte Adobe'un sevdikleri

İşte Adobe'un sevdikleri
İşte o liste

Bu aşk öyle basit bir aşk değil, Adobe yaratıcılığa ve inovasyona, uygulamalara, internete, dokunmatik ekranlara ve hatta Flash'ın yerini videolarda alabileceği konuşulan HTML5'e aşkı ilan etti.

İlanın geneline bakıldığı zaman Adobe'un vurgulamak istediği nokta çok açık. Adobe, Flash'ı da sevdiğini ve Apple'ın iddialarının aksine Flash'ın tamamen kapalı bir platform olmadığını, herkesin kendi Flash playerını oluşturabileceği kodları yayınladıklarını belirtti.

Bu Adobe için bir özgürlük ilanı oldu, Apple'ın kısıtlamalarını sevmediğini duyurmanın yolu oldu. Bütün bu reklamın altındaki son mesaj aslında çok basit; biz şöyle özetledik:
"Apple ile derdimiz yok, ama programcıların Apple'a ayrı, diğer platformlara ayrı kodlamasını istemiyoruz. Emek bir kere harcanmalı ve yazılan kodlar açık ve özgür bir şekilde bütün platformlarda çalışmalı. İşte Flash'ı bu yüzden seviyoruz, Apple ile bu yüzden kavgalıyız"

İş nereye geliyor?

İş nereye geliyor?
Adobe "açık" kelimesini vurguluyor

Açıklığın Adobe'un merkezi olduğunu ve açık pazarlar ile geliştiricilerin, yayıncıların ve tüketicilerin kendi tercihlerini yapabilmesi gerektiğini söyleyen Adobe, kendi teknolojilerine ilaveten HTML4, HTML5, CSS ve H.264'e desteğini de duyurdu.

Adobe "Apple'ın karşı bir yaklaşım ile internetin geleceğinde tehlikeli bir durum oluşturduğuna inanıyoruz. Bu gelecek internette mobil cihazların sayısı, masaüstü bilgisayarları aşıyor. Her birey bir yayıncı olabiliyor ve içeriğe her yerde, her zaman erişmek mümkün" diyor.

Sonuçta Apple'ın isteği kendi platformuna özel programlanmış uygulamalar. Flash'ın doğal iPhone kodlarına dönüştürülmesini bile kabul etmiyor. Adobe'un isteği ise, hazırlanan uygulama ve içeriğin bütün platformlarda çalışması ve programcı emeğinin platformlara bölünmemesi oluyor.

Okuyucu Yorumları