CHIP Online TEST: Nokia E75

CHIP Online, iş ve eğlenceyi bir araya getiren Nokia E75'i mercek altına aldı...

TEST: Nokia E75

Nokia yeni telefonunda zarif bir multimedya telefonun işlevleri ile iş dünyasının ihtiyaçlarını birleştirmeyi amaçlamış. Sonuç ise listeleri darmadağın eden Nokia E75.

Nokia'nın en son iş telefonu E75 mağazalardaki yerini almaya başladı bile. E71'den sonra farklı görünümü ile dikkatleri çeken E75'te farklar bununla da bitmiyor: Yeni eğlence fonksiyonları, hareket algılayıcısı ve USB 2.0 desteği göze çarpan yeniliklerden sadece birkaçı.

E75'in tasarımında en çok önem verilen konu ikili kullanım. Yani Nokia en baştan bu telefonu hem iş hem de günlük kullanım için tasarlamış. Bu yüzden E75'te hem NGage oyun sistemi hem de QWERTY klavyeyi bir arada bulabiliyorsunuz. Ayrıca farklı kullanımlar arası geçiş için günlük ve iş kullanımı şeklinde iki farklı menü modu bile belirlenmiş.

Donanım: Eksiksiz

Donanım: Eksiksiz
E75 ev ve iş hayatınızı birbirinden ayırmanıza yardımcı oluyor.

Nokia E75'in en önemli özelliği alçakgönüllülüğü. Kimse ilk bakışta bu kutunun içerisinde hem bir iş telefonuna hem de bir multimedya telefona yetecek kadar çok özellik olduğunu fark edemiyor.

Donanım
İlk bakışta E75 ekranı biraz büyük olan normal bir telefona benziyor. Ancak daha yakından incelediğinizde E75'in itilerek açılan bir klavyesi olduğunu anlıyorsunuz. Tabi iş telefonu olduğunu fark ettiğinizde bu sefer ekran biraz küçük gelmeye başlıyor. Ama aslında telefonun kullanımını bu kadar kolay ve rahat yapan da aslında küçük oluşu.

Diğer Nokia E telefonlarda olduğu gibi E75 de Symbian S60 sistemi ile çalışıyor. Bu şekilde dil seçiminden SMS ön izleme ayarlarına, kullanıcı profillerinde videolu görüşmeye her şey çok kolay yapılabiliyor. Yanında gelen donanım ise hayli doyurucu: Stereo kulaklık, veri aktarım kablosu ve 4GB'lık bellek kartı (Micro SD). E75 istendiğinde klasik 3,5mm'lik girişli kulaklıklarla da kullanılabiliyor.

GPS Navigasyon
E75'inizi istediğinizde navigasyon cihazı olarak da kullanabiliyorsunuz. A-GPS desteği olan E75, süreli olan Nokia Maps navigasyon paketi ile oldukça doğru sonuçlar veriyor.

İki yüzlü telefon
Nokia'nın bu telefonla kullanıcılarına sunduğu önemli bir nokta da profil seçimi. İsterseniz telefonunuzu "Kişisel" moda getirerek kişisel verilerinize, telefon rehberinize ve ayarlara odaklı bir moda geçebiliyor, isterseniz de "İş" moduna getirerek profesyonel kullanıma uygun hale getirebiliyorsunuz.

Eğlence: Tam gaz

Eğlence: Tam gaz
E75 VGA modunda bir saat video kaydedebiliyor.

Kimi E serisi modellerde kamera bile yok. Ama Nokia iş adamlarının da ara sıra eğlenmek istediğini fark etmiş olsa gerek, E75'te "NGage" oyun platformu bile var.

Müzik ve Hız
Genelde multimedya kısmı E serilerinde oldukça boştur. Ama E75 diğerlerinden biraz farklı. Çünkü E75'in güzel ekranı ile film izleyebiliyorsunuz – hem de Flash olanları bile. MP3 çaları ise güzel bir ses sağlıyor ve kolay kullanılabiliyor.

Ek olarak normal 3,5mm'lik çıkışı sayesinde kendi istediğiniz kulaklıkları kullanabiliyor veya müzik setlerine bağlayabiliyorsunuz. Ayrıca A2SP desteği ile stereo Bluetooth kulaklık kullanımı da mümkün.

E75'in hoşumuza giden yanlarından biri de yüksek hızlı USB kapısı. Bu şekilde 4GB'lık belleğini hızlı ve kolay bir şekilde video ve müziklerle doldurabiliyorsunuz. Hem de standart USB bellekler gibi, hiçbir sürücüye gerek kalmadan.

Kamera ve Oyunlar
E75'in kamerası 3,2 Megapiksellik algılayıcısıyla güzel fotoğraflar çekebiliyor. Ayrıca telefonun bir saate kadar 640x480 piksel çözünürlüğünde video çekme yeteneği de var. E serisi için yeni olan ise "NGage" oyun sistemi: Yüklü gelen "Bounce" ile boş zamanlarınızı eğlenerek geçirebilirsiniz.

Ajanda: Üst seviye güvenlik

Ajanda: Üst seviye güvenlik
Quickoffice'in tam sürümü yüklü geliyor.

Symbian S60'ın ajanda gibi standart işlevlerinin yanında E75'te veri güvenliği konusuna da oldukça önem verilmiş.

Ofis
Nokia N75 Quickoffice'in tam sürümüyle geliyor. Böylece Powerpoint, Word ve Excel dosyalarını açıp düzenleyebiliyorsunuz. İsterseniz E75'teki güvenlik işlevini açıp verilerinizin bellek kartınızda sürekli şifreli olarak bulunmasını da sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde cep telefonunuz çalınsa bile bilgileriniz kullanılamıyor.

Eğer pazarlama gibi birçok insan ile iletişimde iseniz, E75'in rehberindeki firmaya göre arama özelliğini seveceksiniz. Eğer firmanızda "Mail for Exchange" yüklüyse bunun kullanılması da mümkün.

Yüksek tempo
Adres defterine yüklediğimiz yığınla (1.000'in üzerinde) adrese rağmen E75'in arama işlevi sorunsuz ve yavaşlamadan çalışmaya devam etti. Diğer işlemlerde de hiç yavaşlama yok. Komutun girilmesi ile uygulama arasında hiç gecikme olmuyor.

İnternet/E-posta: Tam gaz

İnternet/E-posta: Tam gaz
QWERTY klavyesi sayesinde oldukça hızlı e-posta yazılabiliyor.

Tam klavyesi ve e-posta yazılımları ile E75 aslında iş hayatı için tasarlanmış. Testimizin sonuçları da bu tasarımın başarılı olduğunu gösteriyor.

E-posta canavarı
Nokia'nın E75'te üzerinde oldukça fazla çalışmış olduğu konulardan biri de e-postalar. E75 birçok e-posta protokolünü destekliyor ve "Mail for Exchange" üzerinden veya yüklü gelmeyen ama istenildiğinde ücretsiz kurulabilen "IBM Lotus Notes Traveler" üzerinden "Push" yöntemi ile sunuculardan e-posta ve diğer bilgilere ulaşabiliyor. E-posta hesaplarının kurulması da oldukça basit. Çoğu e-posta sağlayıcısını tanıyan E75'te çoğunlukla e-posta adresinizi ve şifrenizi girmeniz yetiyor.

Testimizde e-posta uygulamasını beğendik. Yazılımda e-postalarınızı kolay ve anlaşılır bir biçimde görebiliyorsunuz. Web sayfalarını ise Nokia'nın kendi tarayıcısından izleyebiliyorsunuz. Ama eğer telefonun ekranı size küçük gelirse E75'i dizüstü bilgisayarınıza bağlayıp modem olarak kullanarak internete girebilirsiniz. E75'in bağlantı seçenekleri de oldukça geniş: UMTS/HSDPA (3,6 Mbit/s), kablosuz ağ (802.11b/g), EDGE, GPRS ve bunların olmadığı acil durumlarda GSM üzerinden bağlantı kurulabiliyor.

Kullanım: Kolay ve rahat

Kullanım: Kolay ve rahat
E75'in ince ve zarif işçiliği etkileyici

Küçük ve güzel: E75'in tasarımı ve işçiliği gerçekten güzel. E75 bununla kalmayıp pil ömrü ve ses konularında da bizi etkilemeyi başardı.

Boyutlar
112x51x16 milimetre boyutları ve 141 gram ağırlığı ile E75 en hafif telefon değil belki. Ama ele oturuşu ve kullanımı çok güzel. Pili ise sürekli konuşmada dört saat dayanarak bizi etkilemeyi başardı.

Ergonomi
Nokia'yı bir konuda kutlamak lazım: Hem normal cep telefonları gibi kullanılabilen hem de tam klavyenin rahatlığını sunabilen böyle bir tasarım herkesin altından kalkabileceği bir iş değil. E75'te klavyeyi kullanmak E71'den daha kolay. Bunun yanında işçilik de oldukça güzel. Gıcırdayan, sallanan parçalar yok. Klavye açılırken kullanılan kayan sistem ise oldukça sağlam gözüküyor. Telefonun iskeleti için plastik yerine metal kullanılması E75'i oldukça sağlam hale getirmiş.

Hoşumuza giden bir diğer nokta da kullanıcının iş ve özel hayatı için iki farklı menü profili düzenleyebilmesi. Hem işte hem evde kullanılması düşünülen bir telefon için oldukça güzel bir özellik.

Ekran / Ses
Nokia'nın özel bir çaba sarf etmediği tek konu ekranı olsa gerek. 16 milyon renge sahip 240 x 320 piksel çözünürlüklü ekran, aslında bir iş telefonu için oldukça küçük. Ama Nokia telefonların her zamanki parlaklığı ve keskinliği görüntünün güzel olmasını sağlıyor. Ses konusunda da E75'in multimedya telefonlardan geri kalır yanı yok. Konuşurken veya müzik dinlerken sesler oldukça doğal ve yüksek. Sadece dış hoparlöre geçildiğinde sesin biraz azaldığını ve doğallıktan uzaklaştığını söyleyebiliriz.

Sonuç: Dört dörtlük

Sonuç: Dört dörtlük
Sonuç: Multimedya yetenekli bir iş telefonu

Nokia E75 her yanıyla dört dörtlük bir telefon ve iş telefonları listemizin en tepesindeki yeri alıyor.

Aslında bizim fikrimiz bu telefonun adının N-E 75 olarak değiştirilmesi. Çünkü donanımından yazılımına hem standart kullanıcıları hem de iş amaçlı kullanıcıları memnun edecek birçok özelliği bu küçücük gövdesinde barındırıyor. Nokia'nın iş adamlarının da arada eğlenmek ve müzik dinlemek isteyebilecek olmalarını düşünmesi gerçekten güzel.

E75 kolay kullanımlı kayan klavyesi, ses, veri ve internet bağlantısı gibi bütün önemli bağlantı çeşitlerini sunması ve güçlü ofis ve e-posta uygulamaları ile bir iş telefonundan beklenen bütün görevleri fazlasıyla yerine getirebiliyor. Hem de bunu 112x50x14 mm boyutlarındaki ufacık bir kutucukta yapıyor. Tabi bu ona aynı zamanda en büyük dezavantajını da getiriyor: Küçük ekranı.

E75, kardeşi E71'i kompakt yapısı, güzel klavyesi ve donanımları ile oldukça gerisinde bırakmış. Tabi bu fiyatı için de geçerli: E75'in normal fiyatı 1.120 YTL. Ama GSM operatörleri ile anlaşmalı alımlarda daha uygun fiyatlar ortaya çıkabilir.

Alternatif
QWERTY klavyesi olan bir akıllı telefon almak istiyor, ama bu kadar fazla ödemek istemiyorsanız E71'e göz gezdirmenizi öneririz. Biraz daha büyük ve daha az eğlence işlevine sahip olsa da 895 YTL ile kardeşinden yaklaşık 250 YTL daha ucuz.

Okuyucu Yorumları