Çinlilerden korkunç intihar tehdit!

Teker teker intihar eden Foxconn işçilerini çok gördük ama "toplu intihar tehdidi" ilk kez oluyor!

Çinlilerden korkunç tehdit!

Hüseyin Cem Köylü

Çin'deki çalışma koşullarını ve işçilerin ne kadar az maaş aldığını çoğumuz biliyoruz. Özellikle Apple için de parça üreten Foxconn fabrikasındaki intihar olaylarına da artık aşınayız.

İşte yine Foxconn fabrikası ve bu sefer işçiler haklarını aramak için çok farklı bir yola başvurdu. İşçiler, şirketten alacakları olmasına rağmen paralarını alamadıklarını ve yeni bir üretim hattına geçtiklerinde ise kandırıldıklarını anladıklarını söylüyorlar. Fabrikanın söylediğine göre üretim bandında Xbox 360 ve Acer notebook kasalarının üretimi yapılıyor. Sorun da, zaten çalışma şartlarından yakınan işçilerin daha fazla iş yükünün altına sokulmak istenmesi.

İlk olarak, Foxconn çalışanlara, isteyen tazminatını alıp gidebilir demiş. Bunun üzerine 45 kişi istifa etmiş. Fakat bu sefer de Foxconn söz verdiği tazminat ödemesini gerçekleştirmemiş.

Foxconn'un isminin intiharlarla anılmasının üzerine yönetim, intihar-karşıtı tedbirler almaya başladı ve çatıya tel örgü çekti. Ayrıca çalışanlar işe başlamadan önce "intihar yasaktır" maddesi olan bir sözleşmeyi imzalamak zorundalar.

Ama tüm bunlar işçileri durduramamış gibi görünüyor. Yaşanan son olayda çalışanlar, zam ve daha iyi çalışma koşulu istekleri geri çevrildiğinde haklarını aramak için binanın çatısına çıktılar. Yaklaşık 300 çalışan, istekleri olmazsa kendilerini çatıdan atacaklarını ve intihar edeceklerini söyledi. Geceyi de çatıda geçiren çalışanlar, ertesi gün belediye başkanı ve polisin çabalarıyla ikna edildi ve eylemden vazgeçirildi.

Gelen son haberlerde ise, Microsoft'un da dahil olduğu görüşmelerden olumlu sonuç alındığı belirtiliyor.

Okuyucu Yorumları