DesktopX: Sihirli masaüstleri!

Windows XP’nin klasik görüntüsünü modifiye edip çok farklı ve işlevsel bir masaüstüne sahip olmak ister misiniz? DesktopX programının masaüstünüzü zenginleştirecek eklentileri, işletim sisteminize yepyeni bir görünüm kazandırabiliyor.

DesktopX: Sihirli masaüstleri!

Küçük uygulamalar: PC’nizin performansı gözler önünde!

DesktopX’in ana üç özelliğinden biri olan “Widget” ile masaüstünüze işlevsellik kazandırabiliyorsunuz. Mesela siz bilgisayar başında çalışırken ekranınızın bir köşesinde işlemcinizin o anki performansı, sabit diskinizin durumu veya sisteminizdeki bellek miktarının gözünüzün önünde olması ve bu değerlerin gerçek zamanlı olarak güncellenerek sizlere bilgisayarınızın o anki performansı hakkında bilgi vermesi güzel olmaz mı? Yazılımın bu özelliği çeşitli arayüzlerle süslenmiş ve bilgisayarınızın istediğiniz her türlü performansını gözler önüne serebilecek eklentileri masaüstünüze eklemenize olanak sağlıyor.

Tabii ki bu bilgiler sadece bilgisayarınızın performansının sizlere ulaştırılması ile sınırlı değil. Dilerseniz şehrinizin hava durumunu sizlere bildirecek şekilde ayarlayın, isterseniz e-posta adresinizi kontrol edebilecek eklentileri kullanın veya masaüstünüzde farenizin imlecini takip eden sevimli bir kediyi yerleştirin, orası tamamen size kalıyor. Çok yaratıcı ve bir o kadar işe yarayan bu küçük uygulamaların masaüstü işlevselliğinizi artıracağı şüphesiz.

Eklentilerle geliştirmek özelleştirmek size kalmış

Yazımızın hazırlanma aşamasında internet üzerinde yaptığımız kısa bir araştırma sonucu bu türde hayli ilginç bir çok uygulamaya ulaşabildik. Bu eklentileri masaüstümüzde kullanınca sistemimiz o kadar değişik bir tarza bürünüyor ki Windows XP’nin standart arayüzüyle kıyaslanamayacak fonksiyonlara sahip olabiliyoruz. Bu dosyalar da yine yazımızın diğer bölümlerinde bahsi geçen tema ve simge dosyaları gibi çift tıklama ile kolayca kurulup kullanılabiliyor. Eklentilerin kurulum aşamasından sonra üzerlerinde ufak ayarlamalar yapmanız gerekebiliyor. Mesela hava durumu özelliğini yüklediğinizde ikamet ettiğiniz şehir ile ilgili bilgileri sisteme tanımlamanız veya otomatik eposta denetleme aracına gerekli bilgileri girmeniz gibi.

Bu yararlı uygulamaların her biri masaüstüne özenle hazırlanmış ve güzel arayüze sahip pencereler şeklinde yerleşiyor. Yazımızda bahsi geçen tema dosyalarını kullanarak Windows XP masaüstünüzü farklı renk tonlarına sahip bir şekle çevirmiş olabilirsiniz.

Bu durumda yeni ekleyeceğiniz bu küçük uygulama pencerelerini yazılımın elverdiği ölçüde özelleştirebilme imkanına sahipsiniz. Uygulama pencerelerine sağ tıklayınca açılan menüden Properties seçeneğine girdiğinizde ekrana gelen ayar penceresindeki renk skalasını kullanarak pencere renklerini dilediğiniz tonlara getirebilirsiniz.Aynı menü altında bu pencerelerin görünümüne hitap edebilecek birçok ayara ulaşabiliyorsunuz.

İleri düzey kullanıcılar bu program ile kullanılabilen temaları, simgeleri ve “Widget” adı verilen ve yazımızda son olarak bahsettiğimiz ufak uygulamaları hazırlayabilir ve bunu programın diğer fanları ile paylaşabilirler. Yazılımın standart bir Windows XP işletim sistemini görsel açıdan çok daha yaratıcı ve işlevsel özelliklerle donatabildiğini sayfalarımızda işleyerek hep birlikte gördük. Konumuz içinde bahsi geçen tema, simge ve uygulama dosyaları ve daha fazlasına “Kaynak Siteler” bölümünde tanıttığımız web adreslerinden ulaşabilir ve hayalinizdeki masaüstü dizaynını oluşturmaya bir an önce başlayabilirsiniz.

YENİ NESİL WINDOWS

Windows 2010 ile tanıştınız mı?

Kutunun başlığı ilginizi çekti değil mi? Tabii ki bahsettiğimiz yeni bir işletim sistemi değil, sadece Windows XP’nin üzerine giydirebileceğiniz bir masaüstü tema dizaynına verilen isimden ibaret.
Belki önümüzdeki senelerde Microsoft bu isimde bir işletim sistemi bile üretmeyecek ama yaratıcı DesktopX tema programcısı arkadaşlar şimdiden oluş- turmuş oldukları bu ilginç ve bir o kadar da fonksiyonel masaüstü tasarımına Windows 2010 Professional ismini vermişler. Konuya meraklı okuyucularımız bu tema dosyasını http://www.wincustomize.com/download.aspx?LibID=31&SkinID=3241 adresinden bilgisayarına indirip rahatlıkla kullanabilirler.

KAYNAK SİTELER

DesktopX üzerine kaynak siteler

http://www.wincustomize.com
http://www.skinz.org
http://www.skinbase.org
http://www.customize.org
http://www.lotsofskins.com
http://www.getskinned.org
http://skins.deviantart.com

Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]

DesktopX: Sihirli masaüstü oluşturmanın sırrı

Stardock firmasının üretmiş olduğu DesktopX, Windows XP işletim sisteminin arayüzünü hayal bile edemeyeceğiniz ölçülerde modifiye edebiliyor. Bunun yanı sıra çok farklı tarzlarda ve hayli işlevsel özelliklere sahip masaüstleri oluşturabilmenizi sağlıyor. Tüm bu özelliklerin ardından yazılımı başarılı bir yazılım olarak tanımlayabiliriz.

DesktopX, Windows XP işletim sisteminizin masaüstü görselliği ve işlevselliğini arttımak için, program yazarları ve fanatik kullanıcılar tarafından hazırlanmış tema ve obje dosyalarıyla çalışıyor. İnternet üzerindeki bir ok kaynak site aracılığı ile bu tür dosyalara ulaşabilmeniz ve onları bilgisayarınıza yükleyebilmeniz mümkün. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu tür içeriği barındıran sitelere değineceğiz.

Temalar: Windows XP arayüzü baştan aşağı değişiyor

DesktopX yazılımının en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, masaüstü temalarıyla Windows XP işletim sisteminin çehresini çok farklı tarzlara dönüştürebilmesi. İnternet üzerinde, beğendiğiniz bir film, hayran olduğunuz bir sanatçı veya taraftarı olduğunuz takım düşünülerek hazırlanmış birçok masaüstü temasına ulaşabilir ve bunlar kendi işletim sisteminize uygulayabilirsiniz. Bahsi geçen bu tür masaüstü temaları,Windows XP’nin Başlat menüsünden, pencerelerinin dizaynına, renk tonlarından, duvar kağıtlarına kadar birçok alanı görsel olarak modifiye ederek çok farklı tasarımlar yaratabiliyor.

İnternet üzerinden indirdiğiniz bir tema dosyasını program aracılığı ile işletim sisteminize çok kolay bir şekilde entegre edebiliyorsunuz. Bu dosyalar genelde zip dosyası şeklinde sıkıştırılmış olarak dağıtılırlar. Yazımızın son kısmında sizlere sunmuş olduğumuz kaynak sitelerden beğendiğiniz masaüstü temasını bilgisayarınıza indirin ve sıkıştırılmış dosyayı açın. Bu aşamadan sonra zip dosyasının içinden çıkan tema dosyasının simgesindenw zaten DesktopX programının formatında bir dosya olduğunu anlıyorsunuz. Bu dosyaya çift tıklayarak yeni arayüzün yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Belirli bir kullanımdan sonra masaüstünüzün önceki haline dönmek isterseniz, boş bir alanda farenin sağ tuşuna tıklayın ve açılan menüden DesktopX, Unload DesktopX kısayolunu izleyin.

Sisteminize yüklemiş olduğunuz tema dosyaları DesktopX içersinde saklanır ve isterseniz program arayüzündeki Load Desktop butonuna tıklayarak sisteminize yüklü olan arayüzler arasında geçiş yapabilirsiniz.

Nesneler: Hareketli masaüstü simgeleri

DesktopX yazılımının bir başka özelliği ise sıradan Windows masaüstü simgelerinden sıkılan kullanıcıların çok hoşuna gidecek olan, “hareketli simge” nesnelerini masaüstünde kullanabilmenize olanak sağlaması. Popüler programlar için hazırlanmış hareketli masaüstü simgelerini, yine yazımızın son bölümünde bahsi geçen kaynak sitelerden temin edebilir ve kullanabilirsiniz. Sözünü ettiğimiz hareketli simgeler, tıpkı temalarda olduğu gibi, indirdiğiniz dosyaya çift tıklayarak kurmaktan başka hiçbir ekstra işlem gerektirmiyor. Bu aşamadan sonra masaüstüne eklenmiş olan bu farklı tarzdaki simgeleri sürükle bırak yöntemiyle istediğiniz alana taşıyabilirsiniz.

Objeleri bir kez sisteminize kurduktan sonra, DesktopX yazılımı bu dosyaları kendi kütüphanesine kaydedecektir. Artık oluşturmak istediğiniz her türlü masaüstü dizaynınızda, program penceresindeki “Load Objects” seçeneğini kullanarak kayıtlı tüm simgeleri dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Windows XP işletim sisteminin sahip olduğu arayüz, uzun kullanım sonrasında kullanıcılara çok sıkıcı ve monoton gelebiliyor. Bu sıkıcılıktan kendini kurtarmak isteyen kullanıcıların başvurduğu ilk yöntem olan stil değişikliği, yine işletim sistemi içersinde standart olarak gelmiş arayüzün değişik renk tonlarındaki birkaç versiyonundan ibaret ve sonuç olarak bu da bir çözüm teşkil etmiyor. Bilgisayar başında geçirdiğimiz zaman sonunda artık her ne kadar çeşitli olursa olsun işletim sistemimizin bize sağladığı bu kısıtlı arayüz öğelerinden sıkılabiliyoruz.

Her gün saatlerini aynı renklere bakarak geçirmiş ve aynı arayüz karşısında çalışmaktan sıkılmış kullanıcılar, bilgisayarların kalbi olan işletim sistemlerini, arayüze ve masaüstüne ekleyebilecekleri birçok ek özellikle daha işlevsel hale getirip bu monotonluktan kolayca sıyrılabilirler. Windows XP işletim sistemiyle entegre bir şekilde çalışabilen ve aklınıza bile getiremeyeceğiniz yaratıcılıkta tema ve objeyi çok kolay bir şekilde işletim sisteminize adapte edebileceğiniz DesktopX adlı yazılım ve bu yazılımın eklentileri, bu ayki yazı konumuzun temelini oluşturuyor.

Okuyucu Yorumları