Dosyalarınızı geri alın

Üzerinde uzun zamandır çalıştığınız ya da iş, okul veya farklı konularda hayatınızı bağladığınız dosyalarınızı kurtarmanın oldukça kolay bir yolu var. Bunları sadece bilgisayarınızdan değil eğer isterseniz, Flash belleğinizden de kurtarmanız mümkün.

Dosyalarınızı geri alın

6- Dosya kaynağının belirtilmesi

Bir sonraki adım, silinmiş dosyalarınızın nerede aranması istediğinizi belirtmek. Bu seçenek ekranın sol üst köşesinde bulunan imgeden değiştirilebilir. İsterseniz eğer, bilgisayarınızın sabit diskinden, harici bir depolama cihazından ya da dijital kameranızdan dosyalarınızı arattırabilirsiniz. Günümüzde çoğu kameranın artık tak ve kullan tipinde üretildiğini ve bu sayede ek bir sabit disk olarak bilgisayarınızda görüldüğünü göz önünde bulundurursak eğer, oldukça basit bir arama gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Tüm bunlara sahip olmadığınızı düşünürsek eğer, bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza kartlarınızı okutabilir ve bu sayede tarama yapabilirsiniz.

7- Dosya biçiminin belirlenmesi

Şimdi ise sıra dosya formatını belirlemeye geldi. Artık Select Format Type seçeneğinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. PC Inspector programı size işlerinizi kolaylaştırmak için burada bazı seçenekler sunmuş. İsterseniz eğer PC Inspector, Kodak, Minolta, Nikon, Pocket Excel, Pocket Word, QuickTime ve benzeri gibi cihazların desteklediği bazı formatları otomatik olarak seçmenizi de sağlıyor. Bu formatlardan size uyan bazılarını seçmeniz mümkün olabilir.

8- Hedef klasörü

Bu adımda kurtaracağınız dosyalarınızın kaydedilmesi için gerekli olan klasör ya da dizini seçmeniz gerekiyor. Bunun için Select Destination kutucuğunu kullanabilirsiniz. Burada kurtardığınız dosyalarınız kaydedilecektir. Bu klasör veya dizini seçerken dikkat etmeniz gereken, yeterli boş alanın olup olmadığı olmasıdır. Herhangi bir yeri yani sabit diskiniz ya da harici bir depolama cihazı seçebilirsiniz.

9- Depolama alanının denetlenmesi

PC Inspector, size ayıca çok kullanışlı bir seçenek daha sunuyor. “Check Media” seçeneği olarak adlandırılan bu seçenek, hafızanızda ne kadar madya dosyasının olduğunu ve ne kadar boş alan kaldığını gösteriyor. Bu özellik genellikle hafıza kartlarında işe yarıyor ve oldukça kullanışlı bir özellik. Bu taramanın size sağladığı istatistikler: Boş alanlar: Hafıza ünitesindeki tüm kayıtlı sektörlerin ne kadar veri içerdiğini ve bu verilerin yazılım tarafından okunmadığını. Veri dolu alanlar: Bu özellik tüm sektörlerin veriyle dolu olduğunu ve dosyaların kategorilenemez olduğunu gösteriyor. Dosyaların tekrar kurtarılabileceğini de gösteriyor. Başka bir seçenek olarak da, kurtarılmak istenmiyorsa, tekrar kullanabilmek için üzerine yazılabileceğini gösteriyor.

10- Yazılımın güncelliğinin sağlanması

Son olarak, yazılımınızı sürekli olarak yenilemenizde fayda var. Bunun için “Progress” sekmesini kullanabilirsiniz. Bu seçenek size, dosya bulmakta, alanları kullanmakta, alan sayımlarında, ve okuma hataları gibi işlemlerde daha fazla detay verecektir. Yenileme işleminin bir diğer getirisi ise, daha fazla format desteği, daha fazla dosyalama limiti ve statü detaylarıdır.

İsterseniz size bu konuya oldukça uygun bir olay anlatayım.Maalesef benim derdim bu konuyla %100 örtüşüyor. Keşke öyle olmasaydı ama ne yazık ki oldu. Ama korkmayın ben sorunumu çözdüm. Hemen konuya gireyim. En yakın arkadaşlarımdan birinin nikahında fotoğraf ve arada sırada video çekimi yapmam istenmişti. Fotoğraf çekmekten biraz anladığımı ve bu işi sevdiğimi herkes bilir. Her şey gayet güzel devam ediyordu. Nikah mükemmeldi. Çektiğim fotoğraflarında mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Hatta mükemmeldi. Nikah bitti ve herkes dağıldı, işin en güzel tarafı olan fotoğraflarımı gururla teslim etmem olacaktı tabi. Akşam eve gittiğimde birkaç saat işim olduğu için çıktım. Döndüm ve fotoğrafları aktarmak için bilgisayarımın başına geçtim. İşte hayatımda kaybettiğim fotoğraflar için üzüldüğüm yegane zamanlardan biri. Kuzenim makinemle oynamış ve tüm fotoğraflarımı silmişti. Yıkıldım. Şimdi ben ne cevap verecektim “mükemmel fotoğraflar çektim, hepsi yarın elinizde” dediğim insanlara?

Yardım edin! Fotoğraflarımı kurtaramıyorum

Dijital fotoğraf makinenizde, sabit diskinizde ya da harici başka bir depolama cihazında kayıtlı olan resimlerinizi veya videolarınızı kaybetmeniz gerçekten üzücü bir durum. Fakat bu durumunda bir çözümü var elbette. Bu işlem için PC Inspector biçilmiş kaftan bir yazılım. Birçok ses, resim ve video dosya formatlarını destekleyen bu yazılım sayesinde, silinmiş ya da bir şekilde kaybolmuş tüm verilerinizi kurtarmanız mümkün.

1- Silinen dosyalara çözüm

Öncelikle bu işi rahatlıkla yapmanız için, 6 MB büyüklüğünde olan
PC Inspector programını kurmanız gerekiyor. Bu program (PC Inspector Smart Recovery), Flash Card, Smart Media, Sony Memory Stick, IBM Micro Drive, Multimedia Card ve Secure Digital Card’ları destekliyor. Tüm bu belek kartlarından silinmiş verilerinizi rahatlıkla geri alabiliyorsunuz.

2- Kurulum

Kurulumu oldukça kolay olan PC Inspector programının Almanca olması sizi korkutmasın. İngilizce seçeneğini hemen seçebilir ve daha rahat bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz. Bilgisayarınızın işletim sisteminin 9x, NT 4.0, 2000, ME ya da XP olması gerektiğinin de altını çizmekte yarar var. PC Inspector, yazılı- mınızı bilgisayarınızda nereye kurmak istediğiniz gibi bir seçenekte sunuyor. Açıkçası ben kurulumu yaparken, her zamanki gibi Program Files dizinini seçtim.

3- Yazılımın güncellenmesi

PC Inspector programı şu anda 3 ayrı medya kart tipini destekliyor: Resim Dosyaları için: JPG, TIF, CRW, Fuji RAF, Olympus ORF Video Dosyaları için: AVI, QuickTime, MOV formatı Ses Dosyaları için: WAV, DSS Ses formatı Programı yazanlar, bu program için otomatik bir yenileme seçeneği yazmışlar. Sürekli olarak yenilenmesinde fayda olan bu tür programlar gibi PC Inspector’da, sürekli olarak yenilendiği taktirde yeni dosya formatlarını da desteklemesi gibi bazı yeniliklerle karşılaşılabiliyor. Programla çalışmaya başlamadan önce yenilemekte fayda olacağını da göz önünde bulundurmakta fayda var. Bunun için Update başlığından Update format list seçeneğini tıklamanız yeterli olacaktır.

4- Dosyaları arama

Bir sonraki adım Search (Arama) modu seçmek. Eğer isterseniz Fast modu seçebilirsiniz. Bu seçenek PC Inspector’la beraber gelen bir seçenek. Bu seçenek sayesinde oldukça hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz. Eğer isterseniz başka bir seçenek olan Intensive modunu da seçebilirsiniz. Bu seçenek size Fast modundan daha geç sonuç verir fakat daha detaylı bir arama yapar. Bu modları seçmek için File/Settings/Search Method’u takip etmeniz gerekir. Programın yapmak istediğiniz aramalara göre ayrı ayrı arama seçeneklerinin olması gerçekten kayda değer bir özellik.

5- Yazılım ayarları

Settings sekmesi size aynı zamanda aramak istediğiniz dosyanın, büyüklüğüne göre arama yapabilmenizi de sağlayabiliyor. Eğer aradığınız dosyanın büyüklüğünü biliyorsanız bu seçenek sizin için gerçekten büyük bir zaman kaybını önlüyor. Örneğin: aradığınız dosyanın büyüklüğü 10 MB’ın altında. Siz bu tür bir dosyayı aramaya başladığınızda arama limitini 10 MB’ın altında olanları ara seçebiliyorsunuz. Bu sayede aramak ve aradığınız dosyayı bulmak oldukça kolay ve daha hızlı bir hal alıyor. Programla beraber gelen arama limiti 15 MB. Bu seçeneği değiştirmek için; File/Settings/File Size dizinin takip etmelisiniz.

Okuyucu Yorumları