Firefox 3 Internet Explorer'ın izinde!

Güvenlik ayarlarından kaynaklanan yakın Firefox - IE ilişkisi akıllarda soru işaretine neden oldu.

Firefox IE'nin izinde!

Firefox'u uzun zamandır kullanan ve Firefox 3'ün Mozilla tarafından geçtiğimiz haftalarda yayınlanmasıyla beraber Firefox 3'e geçen bir internet kullanıcısı, Firefox ile internette dosya indirirken sıkıntı yaşadığını ve dosyaları internetten indirebilmesi için Internet Explorer'ın güvenlik ayarlarını düşürmesi gerektiğini açıkladı.

Washington Post'ta yayınlanan bu haberi ilginç kılan ise Firefox 3 ile Internet Explorer 7'nin birbiriyle ne gibi bir alakası olabileceğiydi. Bu konuda sıkıntı yaşayan kullanıcı konuyla ilgili şu şekilde konuştu: "Ben genellikle Firefox kullanırım; ancak Internet Explorer da sistemimde kuruludur ve pek düzenli kullandığım bir web tarayıcısı değildir. İnternetten sıkça dosya indiren birisi olduğum için, güvenlik ayarlarının dosya indirmeme engel olmaması adına Firefox'un güvenlik ayarlarını genellikle düşük tutmayı yeğlerim."

Bu problemden dolayı uzun zamandır dosya indiremediğini söyleyen kullanıcı büyük bir sürprizle karşılaştığını bakın nasıl açıklıyor: "Ancak buna rağmen internetten herhangi bir dosya indiremeyince kendi çapımda biraz araştırma yaptım ve sonunda ilginç bir bağlantıyı keşfettim: Firefox ile dosya indirebilmem için Internet Explorer'ın da buna izin vermesi gerekiyordu."

Mozilla'nın kendince sebepleri var

Mozilla'nın kendince sebepleri var

Bu ilginç olay, çok geçmeden Mozilla'ya kadar ulaştı ve Mozilla, sonunda bu soruna açıklık getirdi.

Mozilla'dan yapılan açıklama ise şöyle: "Firefox 3 ile örneğin uygulama dosyalarını (.exe ya da .msi) indireceğiniz zaman problem yaşayabilirsiniz ve böyle bir problem ortaya çıkarsa indirme penceresi dosya isminin altında şöyle bir mesaj göreceksiniz: 'Security Zone Policy ayarlarınızdan dolayı indirme işleminiz engellenmiştir.'

Mozilla'ya göre Firefox'un önceki sürümlerinden farklı olarak son sürüm Firefox 3, indirilen uygulamalar için Windows güvenlik ayarlarına daha fazla önem veriyor ve Internet Explorer'daki güvenlik ayarlarını baz alıyor.

Firefox'un fanları, bu haberden sonra biraz hayal kırıklığı yaşayabilir; ancak şirketin böyle bir politika izlemesiyle, şirketler tarafından yoğun olarak kullanılan tarayıcıda belirlenmiş olan güvenlik ayarlarına uyarak bir bakıma iş dünyasına göz kırpıyor denebilir.

IE'nin güvenlik ayarlarını değiştirin

IE'nin güvenlik ayarlarını değiştirin

Firefox 3'de bu tip bir sorun yaşayan kullanıcılar ise bu problemden kurtulabilmek için Internet Explorer'ın güvenlik ayarlarını düşürmesi gerekiyor. Bu ayarı değiştirmek için ise Araçlar > İnternet Ayarları > Güvenlik yolunu izleyebilirsiniz.

Bunun yanında Firefox 3, ana makinede yüklenmiş olan herhangi bir antivirüs yazılımını kullanarak 'varsayılan olarak' indirilen dosyaları taramadan geçirir.

Bu nedenle indirme işlemi bittiğinde, indirilen dosyanın kaydedilmesinin biraz vakit alabildiğini belirten Mozilla yetkilileri, bu sayede kullanıcıların güvenliğini maksimum seviyede sağlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi 'varsayılan olarak' yani Firefox 3'ün ilk kurulumuyla beraber gelen fabrika ayarlarını değiştirebilme şansınız elbette var.

İndirilen dosyaların Firefox 3 tarafından taratılmasını istemiyorsanız, Firefox 3'ü açtıktan sonra adres çubuğuna 'about:config' yazın ve çıkan listeden 'browser.download.manager.scanWhenDone' seçeneğini bulun ve ayarı 'False' olarak değiştirin. Bu işlemden sonra Firefox 3 ile dosya indirme işlemi tamamlandığında artık dosyalarınız bir taramadan geçmeyecek.

Okuyucu Yorumları