Galaksiler çarpışınca ortaya ne çıkar?

İki devasa galaksi birbiriyle çarpıştığında ortaya çıkan manzarayı hiç merak ettiniz mi?

Galaksiler çarpışınca...

Eğer bu galaksi size biraz dağınık gözükürse, onu affedin. Görülen bu spiral galaksi, astronomların söylediğine göre galaktik bir çarpışma sonucunda ortaya çıkan, şekli bozulmuş ve eğilmiş bir galaksi.

NGC 428 adını taşıyan bu galaksi, Dünya'nın 48 milyon ışık yılı uzağında bulunuyor ancak bu Hubble fotoğrafı kendisini çok daha yaklaştırıyor. Hatta detay seviyesi o kadar yüksek ki, arka planda başka galaksileri görmeniz bile mümkün oluyor.

Gözüken karanlık alanlar, yıldızlararası toz çizgileri ve parlak pembe ve kırmızı alanlar, yeni yıldızların ortaya çıkmakta oldukları parlak gaz bulutlarını gösteriyor. NGC 428'de pek çok yıldız oluşumu bulunmakta ve bunların en büyük sebebi, galaksiyi şu anda bulunduğu bozulmuş konuma sokan çarpışma olarak görülüyor.

İki galaksi çarpıştığı zaman, devasa miktarlardaki yıldızlararası gaz bulutları zorla bir araya getirilmiş oluyorlar ve inanılmaz bir basınç ve ısı ortaya çıkıyor. Bu ani ısı ve basınç yükselmesi de, yeni yıldızların oluşumlarını tetikliyor.

Okuyucu Yorumları