Geleceğin Optik Diski Blu-ray Türkiye'de

Datagate, Philips & Lite-On Digital Solutions firmasının Blu-ray ürününü Türkiye pazarına sundu.

Blu-ray Türkiye'de

Index Grup bünyesinde faaliyet gösteren ve İMKB'nin en genç bilişim firmalarından olan Datagate Bilgisayar, Philips & Lite-On Digital Solutions (PLDS) firmasının Blu-ray (mavi lazer) ürününü Türkiye pazarına sundu. PLDS, Blu-ray üretiminde dünyanın sayılı firmaları arasında yer alıyor. Datagate Bilgisayar, Lite-On optik ürünlerinin Türkiye'deki tek dağıtıcısı durumunda.

Gün geçtikçe artan veri miktarı, bu verileri depolama ve taşıma sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kaliteleri artan resim ve ses dosyalarının yanı sıra metin tabanlı veriler de daha fazla tanımlama bilgisi ve dolayısıyla daha fazla boyut gerektiriyor. Bu noktada, 4,5 GB'lik veri yedekleyebilen DVD'ler, yerini yeni nesil optik disk formatı Blu-ray'lere bırakıyor.

Geleceğin Optik Diski Blu-ray Türkiye'de

Bir Blu-ray Disk 35 CD'ye Eşit

Tüketici elektroniği, bilgisayar üretimi, içerik sağlayıcılık ve benzeri sektörlerden 170'in üzerinde üreticinin oluşturduğu Blu-ray Disk Birliği (Blu-ray Disc Association - BDA) çatısı altında geliştirilen format, özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü videoların tek bir diskte saklanabilmesini sağarken, çok büyük miktarda veri depolamaya da yardımcı oluyor. Tek tabakalı bir Blu-ray diskin depolama kapasitesi, yaklaşık 35 CD'lik ya da 5 DVD'lik veriye denk geliyor.

Tek tabakalı Blu-ray diskler, 25 GB'lik kapasitesiyle, 2 saatten fazla HDTV (high definition televizyon) kalitesinde görüntü saklayabiliyor. Standart çözünürlüklü görüntüde ise bu süre 13 saati buluyor. Çift tabakalı bir Blu-ray ise 50 GB'lik veri depolama kapasitesine sahip bulunuyor.

Blu-ray, verileri okuyup yazmak için mavi-mor lazer kullanıyor. Bu lazer, CD ve DVD okuma ve yazmada kullanılan mevcut kırmızı lazer teknolojisinden daha net sonuç veriyor.

Blu-ray için çok geniş bir biçim yelpazesi planlanıyor:

BD-ROM: Yazılımlar, oyunlar ve film dağıtımları için sadece okunabilir (Read-Only)
BD-R: Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için kaydedilebilir (Recordable)
BD-RE: Görüntü kaydı ve bilgisayarda veri depolamak için yeniden yazılabilir (Rewritable)

Play Station 3 Katkısı

Yaygınlaşmaya başlayan Blu-ray teknolojisine Play Station 3 de büyük katkı sağladı. Bu bilgisayar oyunu, üzerinde Blu-ray disk oynatıcı bulunduruyor. Play Station 3 konsolu satın alan kullanıcılar, aynı zamanda bir Blu-ray medya oynatıcısına da sahip oluyorlar. Başka bir HD disk oynatıcısına gerek duymayan kullanıcılar, Blu-ray medya satışlarının artışındaki en büyük neden olarak gösteriliyor. Büyük film şirketleri de bazı popüler filmlerin Blu-ray disk (BD) versiyonlarını piyasaya çıkarmaya başladılar. Bu, teknolojinin yaygınlaşması yönünde verilmiş önemli bir karar olarak kabul ediliyor.

Dünyanın önde gelen optik üreticilerinden PLDS, Blu-ray üretimine ilk olarak 2x disklerle başladı. Bu hız, yerini Temmuz ayından tarihinden itibaren 4x ürünlere bırakacak. PLDS yetkilileri, Blu-ray teknolojisini geleceğin kanıtı olarak gösteriyor ve kapasitenin 200 GB'ye kadar büyütülebileceğini belirtiyorlar.

Bilgi için: http://www.datagate.com.tr

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları