Geleceğin telefonları gücünü bakterilerden alabilir!

Araştırmacılar, bakterileri elektrik enerjisi üretmekte kullanmanın gelecekte mümkün olabileceğini böyle kanıtladılar!

Geleceğin ceplerine yeni pil umudu!

Elektronlar yerine bakteriler tarafından şarj edilen bir pile sahip olmanın hayalini hiç kurdunuz mu? Belki böyle bir geleceğe çok yakın değiliz ancak Oxford Üniversitesi fizikçileri, ilginç deneyler yapıyorlar.

Araştırmacılar, bakterilerin "kaotik sürü etkisi" yoluyla güç üretmenin mümkün olabileceğini bilgisayar simülasyonları yoluyla kanıtladılar. Oxford Üniversitesi Fizik Departmanı'ndan Tyler Shendruk, sonuçları açıklayan raporda şunları söyledi: "Bugünkü toplumun enerji sorunlarının büyük bölümü gigawatt ölçeğinde, ancak bunlar arasında mikroskobik olanları da var. Mikromakineler için çok düşük güç üretmenin yollarından bir tanesi, bakteri suspensiyonu gibi biyolojik sistemlerin kullanımı olabilir."

Araştırmacıların oluşturduğu simülasyonda 64 simetrik "mikropervane" kullanıldı ve bu pervaneler, bakteriyle dolu bir sıvıya batırıldı. Bunun ardından bakteriler hemen pervaneyi döndürme işine koyuldular. Araştırmacılar, tek pervaneyle başarıya ulaşamadıklarını, ancak aynı deneyi birden çok pervaneyle yaptıklarında bakterilerin düzenli bir şekilde hareket ettiklerini söylüyor. Bu tür bir sistemin sağlayacağı güç elbette çok az, ancak gelecekte mikroskobik robotlardan minyatür sensörlere çeşitli cihazlarda kullanım alanı bulabilir.

Okuyucu Yorumları