Land Rover'ın hedefi, sürücüsüz SUV üretmek!

Jaguar Land Rover, sürücüsüz (ya da otonom) araçları bambaşka bir boyuta taşıyacak yeni planı için hazırlanıyor!

Land Rover'ın hedefi büyük!

Sürücüsüz ya da otonom sürüş teknolojisi muhteşem bir hızla ilerlemesine rağmen, asfalt dışında pek bir işe yaramadığı rahatlıkla söylenebilir. Eğer sizi arazi koşullarından geçip kamp alanınıza götüremeyecekse otonom sürüş sizce de eksik kalmıyor mu? Bu yüzden de Jaguar Land Rover'ın amacı, bu sorunu ortadan kaldırmak.

Firma, gösterdiği bir araştırma ile tüm alanlarda çalışabilecek bir otonom sürüş teknolojisini ortaya çıkartmayı planlıyor. Kamera, lidar, radar ve ses üstü dalgalar (ultrasonik ses) karışımı sayesinde araçlar ne tür bir zeminde sürüş yaptıklarını algılayabilecek ve buna uygun bir şekilde ilerlemeyi başarabilecek. Bu araçlar, sadece zemini değil, sarkan ağaç dallarını ve benzeri engelleri de belirleyerek bir 3D yol çizecek.

Sistem birden fazla aracı bir araya bağladığında ise daha da iyi bir hale dönüşebilmekte. Bir "off-road - bağlantılı konvoy" kuran sistemde araçlar sadece konumlarını değil, süspansiyon durumu ve vites konumu gibi bilgileri de anlık olarak paylaşmakta. Eğer bir sebeple konvoyun başında yer alan araç bir yere takılı kalırsa, diğer araçlar durabilecek veya benzer bir kadere maruz kalmamak için yönlerini değiştirebilecek. Hatta bu sistem ile otonom safariler düzenleme planı da bulunmakta. Bu safarilerde araçlar, iyi bir fotoğraf yakalama ihtimaliniz olan yerlerde yavaşlayacak.

Diğer bazı Jaguar Land Rover araştırma projelerinde olduğu gibi, bu projede de belirlenmiş bir zaman dilimi yok. Bunun yanı sıra, firmanın bu projeyi öncelikli olarak belirlediği de biliniyor Tüm arazilerde gezinti ve taşıma, Land Rover'ın kendini asıl gösterdiği alan ve firma, otonom sürüş teknolojisi yeterince gelişerek asfalt dışı sorunları çözebilir hale geldiğinde unutulmak istemiyor...

Okuyucu Yorumları