Microsoft ve OpenOffice'den ortak çalışma

Bu yeni yazılım sayesinde artık Microsoft Ofis belgeleriniz de OpenOffice ile uyumlu olacak.

Sonunda uzlaştılar!

Microsoft ile ortaklaşa yürütülen projede Office Open XML belge formatıyla OpenOffice'in ODF formatı (Open Document Format) arasında geçişi sağlayan bir program oluşturulması düşünülmüş ve standartlar konusunda bir uzlaşma sağlanması amaçlanmıştı. Bu doğrultuda oluşturulan ODF çevirici artık ücretsiz olarak http://odf-converter.sourceforge.net/ adresinden indirilebiliyor.

ODF Nedir?

Uluslararası standartları belirleyen oganizasyon ISO tarafından 2006'nın Mayıs ayında onaylanan bir belge formatı olan ODF, OpenOffice uygulamalarında kullanılıyor ve aralarında Sun Microsystems ve IBM gibi büyük markaların da bulunduğu Microsoft'a rakip şirketler tarafından da destekleniyor.

Çevirici ne işe yarıyor?

Çevirici, Microsoft Ofis kullanıcılarının ODF formatında oluşturulmuş ofis belgelerini açıp üzerinde çalışmalarına olanak sağlıyor. Ancak program üzerinde çalışmalar da halen devam ediyor. Sürekli güncellenen yazılımın tam anlamıyla uyumlu olması için Novell ile iş ortaklığı da sağlandı. Novell firması yazılımın geliştirilmesi ve yeni eklentilerle donatılması için açık kaynak programcılarla projeyi yürütüyor.

Word belgeleri OpenOffice'de neden çalışmıyor?

Microsoft'un belgelerinde kendi mühendisleri tarafından tasarlanan ve 2006'nın Aralık ayında ECMA (European Computer Manufacturers Association) tarafından onaylanan bir standart kullanılıyor. Dolayısıyla belgelerin çoğu zaman OpenOffice'te gösterilememesi de bu mimari standart farklılığından kaynaklanıyor. Yeni proje sayesinde bu sıkıntının ortadan kalkması planlanıyor.

Okuyucu Yorumları