Onuncu yılında Firefox...

Tam 10 yılı geride bırakan Firefox, ilk gününden bugüne dek geçirdiği tüm evreleriyle karşınızda...

Onuncu yılında Firefox...

Firefox geçtiğimiz günlerde 10. yaşını doldurdu. Sevilen tarayıcı 23. Eylül 2002'de Phoenix adı altında 0.1 sürümüyle piyasaya çıkmıştı. Amaç, internet Explorer ve Netscape Navigator'daki yüklü "suit" mantığından kurtulmak ve bundan şikayet eden kullanıcılara daha hafif ve hızlı bir tarayıcı sunmaktı. O dönemdeki yayın notlarında tasarımın hedeflerinden birisi "Hız, hız ve hız" olarak belirlenmişti.

1.0 sürümü çıktığında pek çok kullanıcı yeni tarayıcıya geçmeye başladı: Henüz yeni olan internette sekmelerle gezinme, RSS mesajlarının tarayıcıya dahil olması, herhangi bir arama motoruna gitmeden doğrudan arama yapmayı sağlayan kutucuk, o dönem için devrim niteliğindeydi.

Mozilla, çeşitli sorunlar nedeniyle tarayıcısının ismini iki defa değiştirmek zorunda kaldı ve sonunda Firefox'ta karar kıldı. Firefox bugün en çok kullanılan tarayıcılar arasında halen önemli bir yere sahip olsa da, son aylarda Google Chrome'a pay kaptırmaktan kurtulamıyor...

Şimdi gelin, 0.1 sürümünden bu yana Firefox'un nasıl geliştiğini birlikte görelim. Daha sonra da sevilen tarayıcı için planlanan hedeflere bir göz atalım.

Okuyucu Yorumları