Samsung: "Blu-ray'in 5 sene ömrü kaldı"

Samsung'dan Blu-ray ile ilgili iddialı bir açıklama geldi: "Blu-ray 5 yıl sonra tarih olacak!"

Blu-ray bitecek mi?

HD-DVD ile girdiği format savaşını kazanan ve büyük şirketleri arkasına almayı başaran Blu-ray satışları hala istenilen düzeye ulaşmış değil. Yapılan birçok araştırma, kullanıcıların Blu-ray'dan uzak durduğunu ortaya koyuyor.

Elbette bunun birçok nedeni var; Blu-ray cihazlarının ve medyalarının maliyeti ise bu nedenlerin en önemlisi denilebilir.

Blu-ray'in gidişatını yakından takip eden şirketlerden Samsung UK'nin Tüketici Elektroniği direktörü Andy Griffiths, Blu-ray'in çok fazla ömrünün kalmadığını, bu yıldan itibaren en fazla 5 yıl içerisinde miadını dolduracağını düşündüğünü dile getirdi.

Bu süre içinde Blu-ray'in yaygınlaşmaya çalışacağını belirten Griffiths, bu 5 yıllık sürenin ardından yeni bir medyanın ya da teknolojinin Blu-ray'i tahtından edeceği görüşünde.

Aylar önce patlak veren HD-DVD ve Blu-ray savaşının standart DVD formatını hiçbir zaman ortadan kaldırmayacağını o günlerden de tahmin edebildiğini söyleyen Griffiths, yakın gelecekte insanların film izlemek için daha yoğun bir şekilde internetten HD kalitesinde filmleri sistemlerine indireceğine inanıyor.

İşler iyi gitmiyor!

İşler iyi gitmiyor!

Samsung'un bu açıklaması elbette boşuna değil; zira daha önce de söylediğimiz gibi yapılan son araştırmalar Blu-ray için bazı şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor.

Örneğin Gizmodo'nun yaptığı araştırmaya göre, geçtiğimiz Ocak ayından bu yana pazarda bulunan Blu-ray diskler %40 oranında azalmış bulunuyor.

Blu-ray'in standartlaşamamasının en önemli nedeni kuşkusuz DVD'lerin kullanıcılar için hala 'yeterli' görülmesi. Diğer bir deyişle, Blu-ray'e göre daha ucuz bir fiyata sahip olan DVD'ler, geçmişte olduğu gibi şimdi de kullanıcıların temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde.

Ancak Blu-ray konusunda umudunu koruyanlar da var elbette. Japon devi Sony'den geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama da bu durumu doğrular nitelikte. Yeni Blu-ray player ve recorder'larını kamuyouna tanıtan Sony, bu cihazların bir yıl içinde 2 milyondan fazla satacağına inanıyor. Bunun yanında PS3 satışlarına da güvenen şirket, Blu-ray filmlerinin izlenebildiği yeni PS3'lerinin de 10 milyon kadar satacağını öngörüyor.

Okuyucu Yorumları