Steve Jobs sadece biraz saygı bekliyormuş!

2006 yılında Apple'da ortaya çıkan hisse senedi yolsuzluğunun yankıları devam ediyor.

Jobs: Tamamen duygusal

2001 yılında gerçekleşen olayda toplam 12,3 milyon Apple hissesinin kâr payı devir işleminde kuraldışı geriye dönük işlem yapılmıştı. Steve Jobs'un da adının karıştığı olayda ABD Sermaye Piyasası Kurulu işlemler iptal edildiğinden Jobs'un olayda kârının bulunmadığına karar vererek cezalandırmamış, ama olayı kabul etmemesine rağmen eski mali müdür Fred Anderson ile yönetim kurulu üyesi Nancy Heinen toplam 5,7 milyon dolar ceza ödemek zorunda kalmıştı. Ayrıca hisse sahiplerinin açtığı davalar da Apple'a 14 milyon dolara mal olmuştu.

Kâr devir işlemlerinde yönetim kurulu ilgili bir karar verirse, işlemden elde edilecek para, devir işleminin yapıldığı geçmiş tarihli değere sahip olduğundan doğrudan o dönemdeki hisse senetlerine çevrilebiliyor. Amerika Sermaye Piyasası Kurulu inceleme sonrası vardığı kararda, Nancy Heinen'ı, devir işlemini yönetim kurulun belirlemediği bir tarihte, özellikle de Apple hisselerinin rekor derecesinde ucuz olduğu bir dönemde gerçekleştirmekten suçlu bulmuş. Fred Anderson'u ise işlem için yönetim kurulu kararının (ki böyle bir karar hiç verilmemiş) olması durumunda, Apple'ın işlemden kaynaklanan zararını 2001 döneminin bütçesine yansıtmamış ve şirketin giderlerini düşük göstermiş olması sebebiyle suçlu bulmuş.

Özrü kabahatinden beter!

Özrü kabahatinden beter!

Olaydan zarar görmeden kurtulan Steve Jobs'un sermaye piyasası kuruluna verdiği ifadesinde ise, kendisinin yönetim kurulundan beklediği saygıyı görememesi sebebiyle kâr payı devir işlemini talep ettiği belirtiliyor. Ayrıca devir işlemleri veya geriye dönük işlemler gibi ekonomik işlerden ve bunların yasallığı konusunda bilgisi olmadığını da söylemiş.

Apple'ın başkanlar başkanı, şirkete geri döndüğünden beri yılda sadece 1 dolar maaş aldığını ve buna ek olarak hisselerinin Amerika'daki dot-com (1995-2001 yıllarında borsada internet firmalarında yaşanan spekülatif dönem) balonu sırasında değer kaybettiğini söylemiş. Apple'dan beklediği değeri görememesi yüzünden de bu devir işlemini talep etmiş. İfadesinde böyle bir girişimin kendisi istemeden kurul tarafından ödül olarak hiç verilmemiş olması yüzünden kırgın olduğunu da söylemiş.

Jobs yasalardan ve olaydan haberinin olmadığını söylese de dönemin mali müdürü Anderson aslında olayın Jobs'un kontrolünde gerçekleştiğini söylüyor. Anderson'un savunması suçundan kötü olsa da ne dersiniz? Sizce Jobs gerçekten yaptığını biliyor ama biraz "farklı düşün"üyor (Think Different) olabilir mi?

Okuyucu Yorumları