Vista: Satış hızı artıyor mu, azalıyor mu?

Microsoft, Vista'nın toplam satış rakamlarını açıkladı. Peki ama satışlar gerçekten çok mu iyi?

MS'ten Vista açıklaması

Microsoft tarafından yapılan açıklamada kamuoyuna Windows Vista'nın satış rakamlarıyla ilgili bilgi verildi.

Buna göre Windows Vista'nın yayınlandığı ilk günden bu yana 180 milyon kopya sattığı açıklandı ve daha da önemlisi Windows Vista'nın satış oranındaki büyüme önceki seneye göre artarak devam ettiğinin altını çizdi. Ancak Microsoft satış rakamlarının gün be gün arttığını söylüyor olsa da, aslında tablo bu kadar da pembe olmayabilir.

Ocak 2007'den bu yana 180 milyon lisanslı kopya satmayı başaran Windows Vista için bazı olumsuz durumlar da söz konusu. Özellikle üzerinde durulan konu ise Windows Vista'nın satışlarındaki büyümenin artık yavaşlamaya başlaması.

Microsoft'tan yapılan açıklamaya göre, yayınlandığı ilk ay içinde 20 milyon lisanslı kopya satan Windows Vista, ilk 100 gün içinde 40 milyon kopya satabilirken bu sayı 6 ay içinde 60 milyon kopyaya ulaştı. Vista'nın ilk bir yılını doldurduğunda yakaladığı rakam ise 128 milyondu. Bu rakamı aya vurduğumuzda, ortaya ilk bir yıl için aylık ortalama 10,6 milyon kopya satıldığı ortaya çıkıyor.

Son 9 ayda ise Vista satışları 52 milyon olarak gerçekleşti. Bu rakamı aylık ortalamaya vurduğumuzsa ise ortaya 6,7 milyon kopya çıkıyor. Yani satışların aslında hızlanmadığı, tersine giderek yavaşladığı varsayımını yapmak mümkün.

Microsoft'un yazılım gelirleri

Microsoft'un yazılım gelirleri

Şirketin 12 aylık durumuna bakıldığında, yazılım devi, 60.42 milyar Dolar satış gerçekleştirdi ve bu satıştan 17.68 milyar Dolar kar elde edildi. Yılın en son çeyreğine baktığımızda ise, şirketin gelirlerinin daha çok Windows Server ve SQL Server, 2007 Ofis yazılımı, Windows Vista satışlarından geldiği söylenebilir.

Tabii Microsoft'un satışlarını artırmasında sadece bu ürünlerinindeki artan satış rakamlarının etkisi yok. Dünya piyasaları göz önüne alındığında doların bir aşağı bir yukarı seyir izlemesi de şirketin satışlarını artıran bir diğer faktör olarak öne çıkıyor. Son çeyrek boyunca, doların etkisi hesaba döküldüğünde Microsoft'un dolardaki bu değişimden kazandığı gelirin 542 milyon Doları bulduğu söyleniyor.

Okuyucu Yorumları