Windows 8'de sesle kontrol ve 128bit

Windows 8 ne zaman gelecek, neler getirecek? 128 bit dedikoduları, sesle kontrol ve dahası...

Win8: Sesle kontrol ve 128bit

Windows 7'nin çıkışından önce başlayan dedikodular devam ediyor. Söylentilerin kaynağında hep Microsoft'un yeni işe aldığı uzmanların profilleri yatıyor.

Daha önce bir geliştiricinin blogunda ortaya çıkan 128 bit sözleri yalanlanmıştı. Ancak bu bile yeni söylentileri durduramuyoe. Mybroadband'dan Alastair Otter, 128 bit'in yanı sıra sesle kontrol gibi yeni detaylara yer veriyor.

Windows 8 ile ilgili olarak ilk söylenmesi gereken kesinlikle 2012'den önce ortaya çıkmayacağı. Windows ekibinin başındaki Steven Sinofsky erken açıklamalara karşı ve projeyi rayına sokana, piyasaya çıkışına bir yıl kalana kadar duyurmayacaktır.

O zamana kadar Windows 7'den sonra Windows işletim sistemlerinin geleceği hakkında kısıtlı bilgi edinme olanağı var ve her detay önemli.

Sızan Windows takvimi

Sızan Windows takvimi
Windows sürümleri çıkış takvimi

Windows sürümleri arasında ortalama üç yıllık zaman dilimleri oluyor. Windows 2000 ve Windows ME haricinde Windows 95, Windows 98, Windows XP ve biraz gecikmeyle Windows Vista (2006), ardından da 2009 yılında Windows 7 çıktı.

Windows 7'nin başarısı Microsoft'un takvimini etkilemezse bir sonraki sürümün 2012'de çıkması beklenebilir. Microsoft'un rakipleri olan Apple Mac OS, Linux ve Google yeni işletim sistemi sürümleri çıkartmaya devam edecek ve Microsoft da karşılık vermek durumunda.

Windows Vista piyasaya çıktığında Microsoft dikkatini Windows 7'ye kaydırmıştı. Vista'nın çıkışından sadece 4-5 ay sonra Windows 7 çalışmaları yoğun bir şekilde ilerliyordu. Bu sefer de değişen bir şey yok ve Microsoft Windows 8 geliştiricileri işe alarak yeni sürüm üzerinde çalışıyor.

Windows 8 büyük bir adım olacak

Windows 8 büyük bir adım olacak
Windows takvimine göre Windows 8 mimari olarak değişmeli

Şimdilik Microsoft'un Windows 8 ile ne yapacağını söylemek zor. XP'den Vista'ya geçiş, Windows için büyük bir adımdı. Arada büyük mimari ve teknolojik farklar vardı ve oldukça zor geçti. Windows 7'ye Vista'dan geçiş ise mimari aynı olduğu için daha kolay gerçekleşti. Windows 7 kökten bir değişimden ziyade Windows Vista'nın evriminin doğal sonucuydu.

Bu düzen içerisinde düşünüldüğünde Windows 8'in de mimari açıdan büyük bir değişim geçirmesi bekleniyor. Google Chrome OS ve Linux bulut bilgi işletim sistemlerine yönelirken, Microsoft'un da yarışması gerekiyor.

2012 yılında işletim sistemlerinin kökten değişmesi söz konusu. Cep telefonları ve netbook gibi mobil internet cihazlarının yaygınlaşmasıyla birlikte internet daha da önemli hale gelecek. Geniş bant internetin daha ucuz ve istikrarlı hale gelmesi, online veriye erişim kadar depolama kapasitesinin ve veri güvenliğinin de artması bekleniyor. En azından Google, Chrome OS üzerinde çalışırken böyle olacağını düşünüyor.

128 bit olacak mı? Olmayacak mı?

128 bit olacak mı? Olmayacak mı?
64 bit yeni rayına otururken 3 yıl sonra 128 bit, masaüstünde pek olası değil

128 bit büyük tartışmalara sebep oldu, henüz 32 bit işletim sistemlerinden 64 bit sistemlere geçiş yeni yeni yerine oturuyor. 64 bit sürücü ve yazılım desteğinin bütün yararları değerlendirilmeden masaüstünde 128 bit mimari beklemek yanlış olur. Ancak sunucu mimarisinde 128 bit üzerine çalıştığını belirten Microsoft araştırmacısının blog mesajı, ilerleyen Windows sürümlerinde yeni bir mimari çalışmaları olabileceğini gösteriyor.

Windows XP Professional'ın 64 bit sürümü Mayıs 2005'te çıkmıştı. Ardından 64 bit sürümler devam etti ama geçiş belirttiğimiz gibi yavaş oldu. 128 bit bir Windows üzerinde çalışmalar olsa bile, Microsoft daha önceki tecrübeler doğrultusunda bunu ortaya çıkartmayacak ve zorlamayacaktır. Zaten daha önce 128 bit iddiaları yalanlanırken "Windows'un geleceğine dair bu tarz köklü kararların alınmadığını" vurgulamıştı; 128 bit üzerinde çalışılıp çalışılmadığını değil. Ancak 64 bit'e yeni geçen kullanıcıların 128 bit karşısındaki sert tepkisi de, biraz sert. Zaten resmi olarak kabul edilmeyen, uzun vadeli projeler masaüstünde zorlanacak değil.

Windows 8'in ilerleyen günlerinde 128 bit desteği ortaya çıkarsa şaşırmayacağız ancak 3 yıl sonra çıkarsa standart sürüm kesinlikle 64 bit olacaktır.

Bulut bilgi işlem, Azure, sanallaştırma, ses...

Bulut bilgi işlem, Azure, sanallaştırma, ses...
Windows 7 daha yeni çıktı ama 8 konuşuluyor

Windows 8 ile ilgili önemli bir iddia da sesten metine, metinden sese fonksiyonları. Uzun yıllardır üzerinde çalışılan sesle kontrol özellikleri belli bir olgunluğa ulaştı. Eskiden hayal gibi görünen ya da pratikte sürünen sesle kontrol uygulamaları hiç olmadıkları kadar gelişmiş bir safhaya ulaşmış durumda. Bu konuda "Bilgisayar kontrollerinin evrimi" makalemize göz atabilirsiniz.

Windows için üçüncü parti olarak kullanılan uygulamalar, dokunmatik ve çoklu dokunmatik teknolojilerinden sonra yeni bir standart kontrol mekanizması olarak işletim sistemine dahil edilebilir. Özellikle de mobil cihazlarda farklı ve pratik kontrol arayüzü arayışları bitmiyor. Windows 7'de dokunmatik özelliklere ve tasarıma önem veren Microsoft, Windows 8'de de sesli arayüze önem verecek gibi görünüyor.

Microsoft'un geliştirdiği bulut bilgi işletim sistemi Azure, Windows 8 çalışmalarının da önemli bir parçası olacak. İnternet bağlantısı üzerinden sunulan gelişmiş fonksiyonlarla, klasik masaüstü işletim sistemlerinin yerel gücünü birleştirecek bir işletim sistemi, önümüzdeki yıllar için en ideal formül gibi görünüyor.

Windows 7'nin başarı formülüne devam

Windows 7'nin başarı formülüne devam
Windows 8 için en mantıklısı Win7'nin formülüne devam

Windows 8'de önem verilecek noktalardan birisi de, Windows 7'de başarıya ulaşan ve aslında her işletim sisteminin temel işlevi olan donanım performansını kullanabilme yeteneği olacaktır. 128 bit desteği sunsun ya da sunmasın, gelişmiş çok çekirdekli işlemci teknolojileri, GPU'nun daha fazla alanda kullanımı Windows 8'de yer alacak. Donanım gücünün masaüstü performansını arttırması, takılma ve yavaşlamaları önlemesi ve ergonomi sunması Windows 7 ile birlikte popüler hale geldi.

Güvenlik alanında ise virüslere ve zararlı yazılımlara karşı çekirdekten alınan önlemler geliştirilecek. İstikrarı arttırmak için ise Windows 7'deki gibi uygulamaların çökme sebepleri daha iyi bir şekilde kontrol altına alınacak. Chrome internet tarayıcının başlattığı uygulamaların yalıtılması ve sandbox içerisinde çalıştırılması trendi de devam edecektir

Son olarak, geriye dönük uyumluluk için de sanallaştırma desteğine önem verileceği ortada. Windows 8, şimdilik ortaya çıkan bilgilere ve analizlere göre Windows 7'i başarıya taşıyan formülleri kullanmayı sürdürecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları