Windows 8'e yükseltme hakkında 5 önemli bilgi

Şu anki Windows'umuzdan Windows 8'e geçiş nasıl olacak? İşte akla gelen 8 önemli soru ve cevabı!

Windows 8'e geçiş ve fazlası

Windows 8'i kullanmak için yeni bir bilgisayar almanız gerekmiyor. Microsoft'un Windows 8'in yükseltme sürecinde yaptığı geliştirmeler, bu işi eskisinden de kolay hale getiriyor. Yine de varolan PC'nizde Windows 8'e geçmeden önce bazı konuları değerlendirmeniz gerekebilir. İşte bunlardan en önemlileri.

Hangi Windows'lardan Windows 8'e geçebilirsiniz?

Microsoft'un resmi blog'una göre Windows XP, Windows Vista veya Windows 7 PC'lerinden Windows 8 Pro'ya geçebileceksiniz (bir indirme yoluyla).

Peki yükseltmenin maliyeti ne kadar?

2 Haziran 2012'den önce satın alınmış yukarıda saydığımız işletim sistemleri için geçiş, 39.99 dolar karşılığında olacak. 2 Haziran 2012 ile 31 Ocak 2013 arasında satın alınan Windows 8'siz PC'ler, 14.99 dolar karşılığında Windows 8'e geçebilecekler. Windows 8'in yükseltmesiz "tam" sürümünün fiyatı henüz resmen duyurulmadı.

Windows 8 fiziksel medya olarak da sunulacak mı?

Windows 8 fiziksel medya olarak da sunulacak mı?
BitLocker Windows 8'de yok, Pro'da var

Windows 8'i bir DVD veya fiziksel medya biçiminde satın almak da mümkün olacak mı?

Windows 8 Pro yükseltmesinin kutulu sürümü, 69.99 dolar karşılığında satışa sunulacak. İndirilebilir yükseltmeyi satın alırsanız, DVD sürümünü satın almanız için 15 dolar ödemeniz gerekecek. Yükseltme işlemi, herhangi bir ücret gerektirmeksizin kurulumu DVD'ye veya önyüklemeli bir USB belleğine yazmanıza izin veriyor.

Diğer Windows 8 sürümleri hangileri olacak?

Microsoft'un duyurduğu dört farklı Windows 8 bulunuyor. Tüketiciler, bu Windows 8'lerden ikisine yükseltebiliyorlar. Windows RT sadece tabletlerle sunulurken, Enterprise sürümü çok sayıda PC satın alan kurumlara satılıyor. Windows 8, Windows 8 Pro ve Windows 8 Enterprise'ın 32-bit'lik ve 64-bit'lik sürümleri bulunuyor.

Windows 8 Pro ile Windows 8 arasında ne fark var?

Microsoft, Windows 8'in "birçok tüketici için doğru seçim" olacağını söylüyor. Windows 8 Pro ise "teknoloji meraklıları ve iş/teknik profesyonellerine daha geniş Windows 8 teknolojileri sunarak yardım edecek".

Bunun anlamı, Microsoft'a göre Windows 8 Pro'nun tüketicilerin pek umursamayacağı işlevlerle sunulacağını düşünüyor olması. BitLocker disk şifreleme ve Client Hyper-V sanallaştırma yazılımı gibi.

Windows 8'deki en önemli eksik, Windows Media Center olabilir. Bu özellik Windows 8 Pro'da da başlangıç olarak gelmeyecek ancak ücretsiz olarak indirilebilecek. Windows 8 sahipleri ise ücretli olarak sunulacak olan Windows 8 Pro Pack'i indirerek Windows Media Center'a sahip olabilecekler.

Windows 8'in donanımsal gereksinimleri neler?

Windows 8'in donanımsal gereksinimleri neler?

Windows 8'in donanımsal gereksinimleri neler?

Microsoft, blog gönderisinde bu sorunun cevabını temel olarak şöyle veriyor:

  • 1GHz veya daha hızlı işlemci
  • 1GB RAM (32-bit) veya 2GB RAM (64-bit)
  • 16GB boş sabit disk alanı (32-bit) veya 20GB (64-bit)
  • DirectX 9 destekli grafik kartı; WDDM 1.0 veya daha yüksek sürücü

Microsoft, Metro uygulamalarının minimum 1024x768 çözünürlüğüne ihtiyaç duyduğunu, snap özelliğinin ise 1366x768 çözünürlüğünün minimum olduğunu söylüyor.

Yükselttiğinizde eski dosyalarınıza ne olacak?

Bu, hangi Windows sürümünden yükselttiğinize bağlı. Microsoft'a göre Windows 7'nin herhangi bir sürümünden Windows 8 Pro'ya yükseltebilirsiniz. Bu durumda Windows ayarlarınız, kişisel dosyalarınız ve uygulamalarınız Windows 8'e taşınıyor. Windows Vista'dan yükselttiğinizde Windows ayarlarınız ve kişisel dosyalarınız sizinle gelirken, Windows XP'de sadece kişisel dosyalarınız yeni işletim sistemine aktarılıyor.

Eski yazılım ve donanımlar, Windows 8'de sorun yaşatabilir mi?

Windows XP veya Vista'dan yükseltiyorsanız, yükseltme işleminden sonra yazılımlarınızı baştan yüklemeniz gerekebilir. Windows 7'de çalışan yazılımlarının çoğunun buna gerek kalmadan Windows 8'de de çalışacağı söyleniyor. Microsoft'un Compability Center web sitesi, belirli uygulamaların ve donanımlarının bilgisayarınızda çalışıp çalışmayacağı hakkında size şimdiden bilgi verebiliyor.

Okuyucu Yorumları