4 güvenlik efsanesi ve gerçekler!

Herkesin doğru sandığı ama aslında o kadar da doğru olmayan, 4 "şehir efsanesi!"

Doğru sanılan 4 yanlış!

Güvenlik konusunda çoğumuz çok bilgili olduğumuzu düşünüyoruz, ancak aslında çoğumuzun yanlış yaptığı yerler var. Etrafta dolaşan hatta gerçek olmadığı anlatılan güvenlik efsanelerinden bir kitap bile yazmanız mümkün. Farkında olmadan siz de arkadaşlarınıza yanlış bilgi veriyor olabilirsiniz.

Siber güvenlik konusu durağan bir konu olmadığından, aşağıdaki efsanelerden bazıları, bir dönem geçerli olmuş olabilir. Veya bu efsanelerin gelecekte gerçeğe dönüşmesi mümkün olabilir. Ancak şu an hakkında konuşuyorsak, şu 4 efsaneye dikkat etmemiz ve gerçekleri öğrenmemiz gerekiyor.

Efsane: Güvensizlik Windows'un doğasındadır

"Virüsleri seviyorsan Windows kullanabilirsin" gibi cümleleri zaman zaman Windows kullanıcılarından bile duyuyoruz. Windows'un bir zamanlar sorunlu olduğu bir gerçek, ancak bu zamanlar yıllar gerisinde kaldı.

Gerçek

Windows 7 piyasaya sürüldüğünden bu yana virüs sorunu önemli ölçüde azaldı. Windows'a hala virüs bulaşabiliyor, bu doğru. Ancak senelerdir PC'sine virüs bulaşamayan Windows kullanıcıları da var. Sorun çoğunlukla Windows kullanıcılarının gerekli güvenlik güncellemelerini yapmamasından veya güncellenmelerin çalışmadığı korsan Windows'ları kullanmasından kaynaklanıyor.

Efsane: Mac ve Linux'a virüs işlemez

Efsane: Mac ve Linux'a virüs işlemez

Efsane: Mac ve Linux'a virüs işlemez

Windows'u bırakmanız gerektiğini söyleyenler, genellikle ilk olarak size şu cümleyi sarf ederler: "Güvendeyim, çünkü Mac'im var / Linux kullanıyorum." Mac ve Linux'a virüs bulaşma olasılığı daha düşük olsa da "virüs işlemez" demek doğru bir değerlendirme olmaz.

Gerçek

Yakın zamanda Unix-benzeri sistemlerde ortaya çıkan Shellshock sorununu duymuşsunuzdur. Bu güvenlik açığı, tüm dünyadaki bilgisayarlarda ciddi bir sorun teşkil ediyor. İlginç olan ise 1992'den beri (evet, 22 yıl) keşfedilmeyen sorunun Windows'u etkilemiyor olması.


Efsane: Güvenlik yazılımına ihtiyacınız yoktur

Kibirli bir bilgisayar kullanıcısı "dikkatliyim, bu yüzden antivirüs yazılımına gerek duymuyorum" cümlesini size rahatça söyleyebilir. Ancak virüslerin sadece e-posta ekleri, karanlık web siteleri ve pop-up reklamlarından bulaştığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.

Gerçek

Zararlı ve virüsleri yazanlar, hiç de aptal insanlar değiller. Virüs geliştiricileri, zararlı kodları yaymak için sürekli yeni yollar arıyorlar, dolayısıyla kullandıkları yöntemler devamlı olarak evrimleşiyor.

Daha da önemlisi hepimiz hata yapma olasılığı olan birer insanız. Günün her saati aynı dikkati ve özeni göstermeyebiliriz. Bilgisayarınıza virüs bulaşması, bir anlık kararınız sonucunda gerçekleşebilir. Antivirüs yazılımınız ise sizi bu tür hatalarınızdan koruyacaktır.

Emniyet kemeri takmadan 10 senedir kaza yüzü görmemiş olabilirsiniz. Ancak bu, elbette yaptığınızın doğru olduğu ve bundan sonra da hiçbir sorun yaşamayacağınız anlamına gelmiyor.

Efsane: Tüm ihtiyacınız olan, bir güvenlik yazılımıdır

Amatör PC kullanıcılarından sıkça duyacağınız bir cümle "antivirüs kullanıyorum, güvendeyim"dir. Ancak yazılımlar, bizi ancak bir yere kadar koruyabilirler.

Gerçek

Zararlı ve virüs geliştiricilerinin PC'lerimize girmek için devamlı yeni yollar aradıklarını söylemiştik. Sorun da burada başlıyor: Antivirüs firmaları, öncelikle virüsü keşfetmek ve üzerinde çalışmak zorunda olduklarından, her zaman bir adım geriden geliyorlar.

Dahası antivirüs yazılımına sahip olsanız bile, PC'nize virüs bulaşmasına neden olabilecek davranışlardan uzak durmanız gerekiyor. Aklı başında sürücüler, emniyet kemerini takınca ölümsüz olmadıklarının farkındalardır. Sonuç olarak güvenlikle ilgili bazı iyi alışkanlıklar edinmeniz ve bunları doğal olarak uygulamanız gerekmektedir. Sadece antivirüs yazılımı, sizi korumaya yetmeyecektir.

Okuyucu Yorumları