Sözlük: İ Harfi

İ harfi ile başlayan terimler ve açıklamaları.

Sözlük: 15

İKON: "Simge" terimi ile aynı anlama gelir. Windows ortamında yer alan herhangi bir aygıt, program yada nesneyi kullanıcılara tanıtmak için kullanılan küçük grafiklere verilen isimdir. İkonlar yardımıyla, tüm bu unsurları ayırt etmek kolaylaşır ve çalışmalarımız da önemli oran da hızlanır.

Bir ikonun üzerine farenin sol tuşu ile iki kere tıklarsanız, onunla ilişkilendirilmiş olan programı çalıştırabilir ya da dosyayı açabilirsiniz. Örneğin Word ikonunun üzerine çift tıklamak, Word programının açılmasını sağlayacaktır. Herhangi bir Word belgesine ait olan ikonun üzerine çift tıklamak ise, o belgenin açılmasını sağlar.

İLETİ: Outlook ve Outlook Express gibi e-posta düzenleme yazılımlarında mesajlara verilen isimdir. Örneğin yeni bir e-posta göndermek istediğinizde, açılan pencerenin adı "Yeni İleti" olacaktır.

İLETİ KİMLİK DOĞRULAMA: Bir veri bloğunun halasız olarak karşı tarafa ulaşmasını sağlayan özel algoritmaya verilen isimdir.

İNTERAKTİF: "Etkileşimli" anlamına gelen interaktif terimi, bilgisayar programlarına ait bir özelliği temsil eder. Bu özellik, kullanıcının programın çalışmasına müdahale etmesini ve sonucu değiştirebilmesini mümkün hale getirir. Örneğin "etkileşimli" bir filmde seyirci, bazı noktalara müdahale edebilir ve filmin farklı şekilde devam edip bitmesini sağlayabilir. Bu durum, interaktif olmayan televizyon programları gibi kullanıcıların sadece seyredebildiği; ancak etki edemediği uygulamaların lam tersi olarak değerlendirilebilir.

Hemen hemen tüm bilgisayar programları, bu özelliğe sahiptir. İnteraktif programlara verilebilecek en güzel örnek ise, kuşkusuz oyunlardır. Bir oyunun nasıl devam edeceği, genellikle kullanıcının kararı doğrultusunda belirlenir.

İNTERNET: Tüm dünyaya yayılmış olan ve iletişim hatları ile birbirlerine bağlanmış sayısız bilgisayarın oluşturduğu, halka açık veri aktarım ağına verilen isimdir. Bu ağ üzerinde elektronik posta (e-posta) ve web sayfaları gibi sayısız hizmete ulaşmak mümkündür.

Günümüzde büyük bir değer ve öneme sahip olan internet, bilginin en hızlı ve en serbest şekilde aktarılmasına izin vermektedir. Kısacası internet. sınırsız bir bilgi akışı ortamıdır ve "bilgi otoyolu" olarak da adlandırılabilir.

İNTERNET ADRESİ: İnternette var olan her site, belli bir internet adresine sahiptir. Kullanıcıların bir siteye ulaşmaları, ancak o sitenin internet adresi yardımıyla gerçekleşebilir. Önce tarayıcı programa bu adresi girmeli; hemen ardından da "Enter" tuşuna basmalısınız. Kısa bir süre sonra, istediğiniz web sayfası ekranınızda belirecektir.

Internet adreslerinin büyük çoğunluğu, bir iletişim kuralının adıyla başlar ve siteyi temsil eden isimle devam eder. Adresin sonunda göreceğiniz kısaltmalar ise, site sahibinin unvanını ve ülkesini belirtmek için kullanılır. Internet adreslerinde Türkçe karakterler yer alamaz. Örneğin "http://www.itu.edu.tr" adresinin açılımı şu şekilde yapılabilir:

"http": Sitenin diğer kullanıcılar ulaşması için http protokolünün kullanıldığını belirtir.

"itu": Sitenin İstanbul Teknik Üniversitesi'ne ait olduğunu anlamamızı sağlar. Adreste Türkçe karakter kullanılamadığı için, "itü" yerine "itu" yazılmalıdır.

"edu": Sitenin bir eğitim kuruluşuna ait olduğunu belirtmek için kullanılır.

"tr": Sitenin Türkiye üzerindeki bir kuruluş tarafından yayınlandığını gösterir. Eğer konumuz İngiltere'deki bir kuruluş olsaydı, bu ek de ".uk" olacaktı.

Internet adresleri, bazen "URL" adıyla da karşımıza çıkabilirler.

İNTERNET KAFE: Tüm halka açık olan ve müşterilerine internet hizmeti sunan kafelere verilen genel addır. Bir internet kafede, genellikle çok sayıda bilgisayar bulunur ve bu bilgisayarlar sürekli olarak internete bağlıdır. Kullanıcılar, belli bir ücret ödeyerek, bir süre için bilgisayarlardan birisini kullanma hakkını satın alır. Internet karelerde yapabilecekleriniz, sadece sörf yapmak veya e-postanızı kontrol etmekle sınırlı değildir. Özellikle internet üzerinde oyun oynamak isteyen kullanıcılar, bu amaçlarına internet kafelerin yardımıyla ulaşabilirler.

İNTRANET: İki ya da daha fazla sayıdaki bilgisayarın birbirlerine bağlanması ile oluşturulan yerel ağlara verilen isimdir. Intranet bağlantısı, genel olarak internet ile aynı temele dayanır. Bu tip bağlantılar, daha çok şirketler tarafından tercih ediliyor. Bir şirketteki tüm bilgisayarların birbirlerine bağlı olması, önemli bir zaman tasarrufunu da beraberinde getirir. Çünkü intranet bağlantısı, bilgisayarlar arasında veri aktarımını son derece kolaylaştırmaktadır.

IIS: Kullanıcıların internet erişimini sağlaması için, öncelikle servis sağlayıcı (ISS) olarak bilinen şirketlerle anlaşmaları ve belli bir ücret ödemeyi kabul etmeleri gerekmektedir. Bu şirketler, uluslararası internet bağlantı noktalarına çok yüksek kapasiteli hatların yardımıyla bağlanırlar. Bahsettiğimiz hatlar, çok sayıda kullanıcının bağlantı ihtiyacını karşılayabilecek bir potansiyele sahiptir.

Servis sağlayıcı şirketler, abonelerine dial-up (çevirmeli ağ bağlantısı) gibi nispeten yavaş bağlantı tiplerinin yanında, DSL ya da ISDN gibi hızlı bağlantı alternatiflerini de sunarlar. Eğer aldığınız hizmet dial-up ya da ISDN bağlantısı ise, abonelik ücretinin yanında bir de telefon ücreti ödemeniz gerekir. Çünkü bu tip bağlantılar, internet erişimi için telefon hatlarını kullanırlar. Telefon ücreti, internete bağlı kaldığınız süreyle doğru orantılı olarak artar. DSL internet bağlantısında ise telefon hatları kullanılmaz ve bağlantı kesintisiz olarak devam eder. Bu durumda, abonelik ücreti dışında başka bir ücret ödemenize de gerek kalmayacaktır.

İSTEMCİ: Yerel ağ ya da internet üzerinde, belli bir hizmeti (ya da hizmetleri) vermekle görevli olan ana bilgisayara (sunucu) bağlanan diğer bilgisayarların her birine verilen genel isimdir. İstemciler, ana bilgisayara bağlanarak sunulan hizmetten yararlanırlar.

İSTEMCİ İSTEĞİ: Bir bilgisayarın (istemcinin), ağ üzerinde sunulan bir hizmetten yararlanmak için sunucuya gönderdiği hizmet isteğidir. Kullanıcıların paylaşılmış bir hizmetten yararlanabilmeleri, ancak sistemin sunucuya hizmet isteği göndermesi ile mümkün olabilir.

İZİN: Sistem yöneticisi tarafından belirlenen ve ağ üzerindeki kullanıcıların, sunulan hizmetlerden ne şekilde yararlanacaklarını tayin eden kurallar bütünüdür. Örneğin herhangi bir kullanıcının paylaşılmış bir klasörde değişiklik yapabilmesi, tamamen izne bağlıdır. Ayrıca bir bilgisayarın sunucuya bağlanması da, ancak o bilgisayara izin verilmesi durumunda gerçekleşebilir.

Okuyucu Yorumları