Avrupa Birliği'nden Apple'a yeni iPhone suçlaması: AB Komisyonu, NFC ödemeleri konusunda Apple'ı suçladı

Avrupa Birliği Komisyonu, NFC ödemeleri konusunda Apple'ı suçladı. Bu suçlama, Apple'ın canını yakacak sonuçlar doğurabilir...

Avrupa Birliği'nden Apple'a yeni iPhone suçlaması

Avrupa Komisyonu, Apple'ın iOS cihazlarda mobil ödemeleri kısıtlayarak pazar hakimiyetini kötüye kullanıp kullanmadığını araştırmaya devam ederken, Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager geçtiğimiz gün iPhone üreticisini resmi olarak suçladığını doğruladı ve eğer bu suçlama onaylanırsa ağır bir para cezasına neden olabilir.

Vestager yaptığı açıklamada, komisyonun "Apple'ın Apple cihazlarında rakip mobil cüzdan çözümleri geliştirmek için gerekli olan temel teknolojiye üçüncü tarafların erişimini kısıtladığına dair göstergeler" olduğunu düşündüğünü söyleyerek, şirketin "kendi çözümünün yararına rekabeti kısıtlamış olabileceğine" dikkat çekti.

Komisyon, itiraz bildiriminde geliştiricilerin Apple cihazlarında kendi NFC ödeme hizmetlerini oluşturmak için "gerekli donanım ve yazılıma erişmelerinin" yasaklandığını iddia ediyor. Temassız ödemeler Avrupa'da popüler olmasına rağmen, iPhone ve iPad'de mağaza içi ödemeler için tek temassız seçenek olarak Apple Pay sunulmaya devam ediyor.

Apple ise yaptığı açıklamada, "Apple Pay, Avrupalı tüketicilere ödeme yapmak için sunulan birçok seçenekten yalnızca biridir ve gizlilik ve güvenlik için endüstri lideri standartları belirlerken NFC'ye eşit erişim sağlamıştır" dedi ve ekledi: "Avrupalı tüketicilerin güvenli bir ortamda kendi seçtikleri ödeme seçeneğine erişmelerini sağlamak için Komisyon ile iletişim kurmaya devam edeceğiz.

Komisyon, Haziran 2020'de Apple'ın hem uygulama içi hem de NFC ödeme sistemleri için ikili bir inceleme başlattı ve şirketin seçiminin rekabeti engelleyebileceğini ve dolayısıyla tüketici seçimini azaltabileceğini belirtti. Komisyon, yeni duyurunun yalnızca "mağazalardaki ödemeler için mobil cüzdanların üçüncü taraf geliştiricileri tarafından yapılan NFC girişi" ile ilgili olduğunu ve rakip hizmetler için "Apple Pay'e erişimin reddedilmesi" ile ilgili olmadığını söylüyor.

Apple daha önce güvenliği artırmak için üçüncü tarafların temassız ödemelere erişimini sınırladığını söylemişti. Ayrıca şirket, kendi teknolojisinin iPhone anteninin içinde güvenli bir çip kullanarak sahte ödemeleri engellediğini iddia ediyor.

İtiraz Bildirimi, Apple'a AB antitröst kurallarına aykırı olduğunu öne sürdüğü bir istisnalar listesi sunuyor. Şirket şimdi gündeme getirilen sorunları yanıtlamaya ve yetkililerle bir toplantı talep etmeye davet edilecek, bu da resmi bir karara varılmasının biraz zaman alabileceği anlamına geliyor.