Dünya şampiyonunu yenmişti: Genç satranç ustası Hans Niemann 100'den fazla oyunda hile yapmış olabilir

Satrancın genç yıldızı olarak bilinen Hans Niemann’ın, yüzden fazla maçı hile yaparak kazanmış olabileceğini söyleyen rapor yayınlandı.

Dünya şampiyonunu yenmişti: 100’den fazla maçta hile yapmış

Dikkat çeken genç satranç oyuncusu Hans Niemann, satranç sporunun en popüler web sitelerinden biri olan Chess.com'un araştırmasına göre, 100'den fazla çevrimiçi maçta "büyük olasılıkla” hile yaptı. Chess.com'un raporu, dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen’in, 19 yaşındaki Amerikalıyı hile yapmakla suçlamasıyla büyük bir turnuvada çıkan tartışmadan bir ay sonra yayınlandı. Niemann, önceki yıllarda gayri resmi oyunlarda hile yaptığını itiraf etmiş, ancak iddialı oyunlarda ve şampiyonalarda hile yapmadığını söylemişti.

İlk olarak Wall Street Journal tarafından yayınlanan rapora göre, Niemann 2020'de web sitesinin baş satranç görevlisine hile yaptığını özel olarak itiraf etti ve bu da platformdan geçici olarak yasaklanmasına yol açtı.

Raporda, Chess.com'un Niemann'ın hesabını önceki hile bildirimleri, son oyunundaki şüpheler ve tutarsız derecede hızlı artan başarısıyla ilgili endişeleri nedeniyle Eylül ayında kapattığı belirtildi.

Raporda, "Hans'ın yetenekli bir oyuncu olduğundan şüphemiz olmasa da, sonuçlarının istatistiksel olarak olağanüstü olduğunu not ediyoruz" deniliyor.

Niemann daha önce 12 ve 16 yaşlarındayken çevrim içi maçlarda hile yaptığını kamuoyuna karşı kabul etmişti, ancak soruşturma daha yakın zamanda da hile yaptığını söylüyor.

Sahiplerine göre Chess.com'un milyonlarca kullanıcısı var ve günde 10 milyondan fazla satranç oyununa ev sahipliği yapıyor. Şüpheli hileyi tespit etmek için web sitesi, bir oyuncunun hamlelerini bir satranç motorunun önerdiği hamlelerle karşılaştırarak şüpheli hamleleri işaretleyen bir yazılım kullanıyor. Rapora göre, oyuncuların %0,14'ünden daha azı sitede hile yapıyor.

Her şey Magnus Carlsen'i yenmesiyle başladı

Tartışma, geçen ay dünya satranç şampiyonu Magnus Carlsen'in Niemann'ı St. Louis, Missouri'deki 350.000 dolarlık Sinquefield Kupası'nda hile yapmakla suçlamasıyla başladı. 31 yaşındaki Norveçli Twitter'da yaptığı açıklamada, "Niemann'ın kamuoyunda itiraf ettiğinden daha fazla ve daha yakın zamanda hile yaptığına inanıyorum. Onun tahtadaki gelişimi olağandışıydı ve Sinquefield Kupası'ndaki oyunumuz boyunca gergin olmadığı ve hatta kritik pozisyonlarda oyuna tamamen konsantre olmadığı izlenimini edindim” demişti

Carlsen, Niemann'a kaybettikten sonra turnuvadan çekildi. Chess'in küresel yönetim organı FIDE geçen hafta Carlsen'in iddialarını araştırdığını duyurdu.

Geçen ay St. Louis Satranç Kulübü ile yaptığı röportajda Niemann, masa oyunlarında asla hile yapmadığını söylemişti: "Chess.com'da rastgele oyunlarda hile yaptım ve itiraf ettim. Ve bu hayatımın en büyük hatasıydı. Utanıyorum... Dünyaya söylüyorum çünkü yanlış beyanlar istemiyorum ve söylentiler istemiyorum. Masa üstü bir oyunda hiç hile yapmadım. Ve 12 yaşım dışında hiçbir turnuvada para ödülü için hile yapmadım.