Herkes Sizi Gözetlesin

Özel hayatınızı insanlarla paylaşacak kadar cesur musunuz? Biri bizi gözetliyor yarışmasına katılamadıysanız CHIP size bir şans daha sunuyor. Bu yazıyı okuyarak pekala siz de internet üzerinden hayatınızı canlı olarak yayınlayabilirsiniz. <br>

Herkes Sizi Gözetlesin

Giderek ucuzlayan fiyatları ile webcam’ler artık son kullanıcı için bir lüks olmaktan çıkıyor. Bir çok insanın kişisel bilgisayarına artık bir webcam de bağlı bulunuyor ve bu şekilde diledikleri sayıda resim çekebilmeleri ve videolar oluşturabilmeleri mümkün oluyor. Ayrıca çeşitli yazılımlar vasıtası ile Internet’teki sunuculara bağlanıp arkadaşlarıyla ve hatta tanımadıkları kişilerle bile sesli ve görüntülü sohbet de edebiliyorlar. Tabi ki webcam ile daha etkileşimli bir dünyaya geçiş yapmak ve birden çok kişiye ulaşabilmek de mümkün oluyor ve kullanılacak yazılımlar ile ses ve görüntü gerçek zamanlı olarak internet üzerinde de yayınlayabiliyor.

Yazılımlar ilk kurulduklarında üzerlerinde basit ayarlamalar yapılması gerekebilir. Bu ayarlamaların ilk aşaması genellikle kamera ve ses kartı gibi donanımların yazılımca tanınmasını amaçlamaktadır. Sonraki aşamalarda ise görüntü ve ses kalitesini ayarlayabileceğiniz ve içeriği bir web sunucusuna aktaracaksanız bu sunucuya hangi yöntemle ulaşacağınızı belirleyen bölümler yer alacaktır.

Webcam yazılımları genellikle web sunucusuna ftp, http ya da doğudan veri transferi yolunu kullanarak ulaşırlar. Belirtilen aralıklarla kameradan alınan görüntüler istediğiniz biçimde bir dosya olarak kaydedildikten sonra web sunucusuna yerleştireceğiniz bir web sayfası aracılığı ile de sörfçülere sunulurlar. Üçüncü parti bir yazılım kullanarak çekilen videoyu web sunucusuna yerleştirmek ve bunu streaming media halinde sunmak da mümkündür. Ancak bu işlem daha çok zaman alacak ve pratikte daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden bir webcam ile kullanılacak yazılımları seçmek daha doğru olacaktır.

KabCAM 2.1
Webcam'den canlı yayın

http://www.kabsoftware.com
KabSoftware’in diğer yazılımları arasından sıyrılan bir webcam programı olan KabCAM’in 2.1 sürümü ile kamera sahiplerine büyük kolaylıklar sağlanıyor. KabCAM’i kullanarak çektiğiniz resimleri web sitenize aktarabiliyorsunuz. Programın en güzel özelliği kameranın yakaladığı resimler üzerine kullanıcının ayarlayabileceği bir yazı, çeşitli formatlarda gösterilebilecek tarih ve belirteceğiniz bir logo konulması. Kolay ve detaylı ara yüzü ile bir çok opsiyonu kolayca ayarlamanızı ve kullanmanızı sağlayan yazılımda arayüz üzerindeki Capture tuşu ile anında kameranızın çektiği görüntüyü de yakalayabiliyorsunuz.

Tüm ayarları yapabileceğiniz Settings menüsüne tıkladığınızda karşınıza Device, Image, Capture, Location, Connection, General ve Registration gibi 7 değişik menünün yer alacağı pencere gelecektir. Device menüsü altındaki Capture Device kullanacağınız kamerayı belirtmenize yarar. Tabi ki kameranızın bu listede çıkması için bilgisayarınızda sürücüsünün kurulu olması gerekmektedir. Webcam’in yakalayacağı görüntü kalitesini ve çıkış formatını Format, Source ve Display seçenekleri ile ayarlayabilirsiniz. Bu kutuların altında bulunan Disable Preview seçeneğini işaretleyerek ekranınıza görüntünün ön izlemesinin yansımasını engelleyebilirsiniz. Eğer yavaş bir sisteme sahipseniz bu seçeneği işaretlemeniz gerekir. Çünkü gerçekten devamlı bir veri aktarımı sisteminizi zorlayabilir. Hatta işletim sisteminin zaman zaman duraklamasına da sebep olabilir. Allow .. seconds for image adjustment seçeneği ise kamera değişiklikleri esnasında görüntünün ayarlanması için gerekecek gecikmeyi belirler. Programla birlikte default olarak 10 saniye olarak ayarlı olan bu ayarı isterseniz değiştirerek kameranın bekleme yapmasını engelleyebilirsiniz.

KebCam'in ince ayarları ve otomatik capture yapılması
Image menüsü altına girdiğinizde resimle birlikte ekrana gelecek yazı, logo ve tarihin elenmesinin yanı sıra resim kalitesini de belirtebilirsiniz. Resmin belirli bir bölgesine Banner yerleştirmek için Include Banner seçeneğini işaretler ve buradan yazının font, büyüklük, renk ve yerleşimini ayarlayabilirsiniz. Tarih yerleştirmek için ise Include Date/Time Stamp özelliğinin seçilmesi gerekir. ve Banner özelliğindekine benzer şekilde font, büyüklük, renk ve yerleşimini belirleyebilirsiniz. Include Logo seçeneği ise görüntünün bir köşesine logo eklemek için kullanılır. Resim kalitesi ise Image Quality seçeneğinden Low’dan High’a uzanan bir çerçeve içerisinde belirlenir.

Kolay Kullanım: KabCam oldukça sade bir menüye sahip

Capture menüsünde bulunan özellikler içerisindeki Automatic Capture opsiyonu ile saniye, dakika ve hatta saat periyotlarında görüntü yakalanmasını sağlayabilirsiniz. Image Archiving içerisinde bulunan opsiyonlar ile kaç görüntüde bir arşive kayıt yapılacağını Archive every .. seconds ile, arşivlenecek maksimum resim sayısını Keep .. archived images ile ve arşivin yeniden eskiye ya da eskiden yeniye sıralanmasını ise Archive most recent image first/last ile belirleyebilirsiniz.

Capture edilen görüntülerin internet sunucusuna gönderilmesi
Gelelim görüntünün bir sunucuya aktarılma işlemine. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta; sunucu adresi ve kullanıcı adı ile parolayı doğru yazmanız ve sunucuda saklanacak görüntünün fiziksel lokasyonu ile transfer yöntemini doğru olarak belirtmenizdir. Aksi takdirde sunucuya göndereceğiniz resimler ya doğru yere ulaşmayacak ya da aktarım esnasında transfer kopacak ve bozuk bir yayın yapmış olacaksınız.

Basit Arayüz: Oldukça basit bir menüsü bulunan KabCam ile resimlerinizi hızla internet'e aktarın

Eğer dosyanızı uzaktaki bir sunucuda tutacaksanız Enable FTP Upload seçeneğini işaretlemeniz ve beraberindeki seçeneklerden ayarları yapmanız gerekir. FTP Server kutusuna bağlanılacak Ftp sunucusunun adresini tam olarak yazdıktan sonra Username ve Password kutularına sunucuya bağlantı yapmanızı sağlayacak kullanıcı adı ve şifrenizi ekleyin. Directory kısmına sunucuda görüntü dosyasının bulunacağı fiziksel lokasyonu belirtin ve Filename kutusuna ise kaydedilecek resim adını yazın. Only While Online seçeneğini işaretleyerek transferlerin sadece online olduğunuz zaman yapılmasını da sağlayabilirsiniz. Use Passive Transfers seçeneği ile pasif transfer modunu kullanmak isteyip istemediğinizi belirtebilirsiniz. Eğer internet’e çıkışınız bir proxy sunucu üzerinden yapılıyorsa gerekli ayarları Use FTP Proxy seçeneği altından yapmanız gerekir. Eğer sunucunuz kameranın bağlı olduğu ya da direk olarak ulaşabileceği fiziksel alandaysa Enable FTP Upload seçeneğini işaretlemeden direk olarak Save As File seçeneğinden de yararlanabilirsiniz.

General menüsü altındaki seçenekler ile yazılımın görünümünü ve FTP bağlantı kayıtlarını tutma, resim yakalandığında belirtilen ses dosyasını çalıştırma gibi çeşitli ayarları da yapabilirsiniz. Son menü olan Connection ile sunucuya yakalanan görüntüleri aktarmanızı sağlayacak olan Internet bağlantınızı yazılıma belirtebilir ve ekstra bir efor sarfetmeden bağlantınızın KabCam tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer LAN (Yerel Ağ) ile bağlanıyorsanız, Connect Via Lan or other direct connection seçeneğini işaretlemeniz gerekir. Bu seçeneği işaretlediğiniz takdirde yazılım bilgisayarınızda tanımlı olan standart yerel ağ bağlantısını kullanacaktır. Eğer modem ile bağlanıyorsanız bilgisayarda bulunan hazır bir bağlantıyı Use This Dial-Up When Connecting To Internet seçeneği ile seçebilirsiniz.

Yazılım piyasada bulunan benzerlerine oranla daha pratik ve beklenen bir çok özelliği de beraberinde getiriyor. Yazılıma CHIP CD içerisinde KabCam adlı CHIP CODE ile ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları