NASA'nın Mars keşif aracı InSight’tan alacağımız muhtemelen en son selfie de Dünya'ya ulaştı

Kızıl gezegendeki ömrünün sonuna yaklaşan Mars yüzey araştırma aracı InSight, muhtemelen son selfie’si olacak görüntüyü de Dünya’ya gönderdi.

Mars keşif aracı InSight’tan son selfie de geldi

NASA, InSight Mars aracı tarafından çekilen ve çevredeki regolitle karışan toz kaplı güneş panellerini gösteren son selfie’yi paylaştı. InSight görevinin bu yıl sona ermesi bekleniyor ve iniş aracı kalan tüm gücünü artık mümkün olduğu kadar çok bilimsel veri toplamak için kullanacak.

Geçen hafta düzenlediği basın toplantısında NASA, InSight'ın muhtemelen 2022'nin sonunda tüm operasyonlarını durduracağını duyurdu. Görevin sona ermesinin nedeni, güneş panellerinde biriken toz miktarından kaynaklanıyor ve bu örtü uzay aracının çekebileceği güç miktarını sınırlıyor.

InSight üç yıldır Mars yüzeyinde çalışıyor, Mars gökyüzünün görüntülerini alıyor ve sismometresini kullanarak Mars depremlerini tespit ediyor. İniş aracı iki yıl boyunca Mars yüzeyini kazmak için “Mole” ısı sondasını kullanmaya çalıştı, ancak delici ucu süngerimsi toprağa sıkışıp kaldı. Bu ayın başlarında, arazi aracı başka bir gezegende henüz bilinen en büyük sismik aktiviteyi, Mars'ın iç kesimlerinde bir yerde meydana gelen 5 büyüklüğünde bir depremi kaydetmişti.

Bu son selfie, 24 Nisan'da çekildi ve uzay aracının güneş panellerinde biriken toz miktarını gösteriyor.