Jailbreak artık suç değil!

iPhone'u Apple'ın onaylamadığı uygulamalar ve operatör kullanmak artık suç olarak kabul edilmeyecek!

Jailbreak'e özgürlük geldi

Dünyanın en popüler akıllı telefonu iPhone kullanıcıları telefonları büyük ölçüde Apple'ın istediği gibi kullanmak zorundalar. Ya da yakın zamana kadar böyleydi. Jailbreak adı verilen ve Apple'ın getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldıran yöntemler uygulamak yakın zamana kadar suç sayılırken, Electronic Frontier Foundation (EFF)'nin çabalarıyla artık bu durum değişti. EFF dahil olduğu 3 ayrı davanın Apple'ın aleyhine kararlarla sonuçlanması sonucunda artık Jailbreak uygulamalarına özgürlük geldi. Bu özgürlüğün sınırları ise ilk açıklamaların ardından pek çok kullanıcı tarafından yanlış anlaşıldı, şimdi detayları tekrar vurgulamak gerekiyor.

iPhone'un işletim sisteminde değişiklik yaparak, telefona iTunes dışında kaynaklardan uygulama yüklenmesini sağlayan veya Apple'ın anlaşmalı olduğu operatörden farklı bir GSM operatörünün hizmetini iPhone'da kullanmayı sağlayan Jailbreak uygulamalarının özgürlüğe kavuşması her şeyin sona erdiği anlamına gelmiyor.

Apple hala, telefonun işletim sisteminde yapılan değişikliği uygulanan cihazları garanti kapsamı dışarısında bırakabilir. Şimdiye kadar bir milyonu aşkın kişinin iPhone'unda jailbreak uyguladığını düşünecek olursak büyük ihtimalle bu rakam daha da artacak ama cihazlarının garanti kapsamından çıkmasını istemeyen kullanıcılar için jailbreak eskiden olduğu gibi tercih edilmeyecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları