Şekil değiştiren uçak kanadı geliştirildi

NASA ve MIT araştırmacıları, duruma göre şekil değiştirebilen bir kanat tasarımı geliştirdiler!

Şekil değiştiren kanat!

Eğer bir uçağın kanadının yanında bir koltukta oturduysanız, uçuş sırasında kanatların hareket eden parçaları ile pek çok farklı şekle girdiğini görmüşsünüzdür. Bunun sebebi uçuşun kalkış, iniş, yolculuk ve manevra gibi her aşamasında ideal kanat parametrelerinin değişmesi. Şu ana kadar bu değişimler katı kanatları menteşeli yüzeyler ile değiştirerek yapılmaktaydı. Ancak NASA ve MIT araştırmacıları, bütün kanadın şekil değiştirebildiği bir teknoloji üzerinde uğraşıyorlar.

Smart Materials and Structures (Akıllı Malzemeler ve Yapılar) dergisinde yayımlanan bir makalede araştırma ekibi, uçağın kanadının nasıl radikal bir şekilde baştan tasarladıklarını anlatıyorlar. Yeni yapıları, binlerce tekrar eden küçük üçgen direkten oluşan ve bir polimer katmanı ile kaplanmış hafif bir kafes çerçeveyi içeriyor. Bu "meta-malzemenin" büyük oranda boş alandan oluşmasından dolayı, lastiğin binde bir yoğunluğu ile oldukça hafif bir yapı ortaya çıkıyor. Dikkatli bir şekilde yerleştirilmiş direkler de kanadın aerodinamik yük durumlarına göre otomatik olarak şekil değiştirmesine imkan tanıyor ve her iki durum da uçakları daha verimli hale getiriyor.

Şekil değiştiren uçak kanadı geliştirildi

Ancak bunun tamamen yeni bir konsept olmadığını da belirtmekte fayda var. Bu konseptin sunumu birkaç yıl önce yapılmıştı ancak araştırmacılar, enjeksiyon kalıplama kullanılarak kanadın tekil parçalarını üretmek için bir yöntem geliştirdiler. Her bir parçanın üretim süresi birkaç dakikadan 17 saniyeye düşürüldü. Araştırmacıların yarattıkları bir metre uzunluğundaki model el ile birleştirilmiş olsa da, süreç tekrar edecek bir şekilde tasarlandığından dolayı gelecekte küçük, otonom robotların kanatları birleştirmeleri mümkün olacak.

Hafif, şekil değiştiren bir kanat potansiyeli, aynı zamanda ideal uçak şekli için de sorular yaratıyor. Bu teknoloji ile beraber alıştığımız "kanatlı bir tüp" tasarımından uzaklaşarak daha verimli bir tasarıma ulaşmak mümkün olabilir. Eğer içinde bulunduğunuz uçağın kanadının uçuş sırasında şekil değiştirmesi fikri sizi korkutuyorsa da, teknolojinin ticari uçuşlara ulaşması için daha uzun bir süre geçmesi gerektiğinden dolayı endişelenmenize gerek yok. Teknoloji ticari uçuşlara ulaşmadan daha önce de, rüzgar değirmenlerinin kolları gibi diğer yapılarda yeniden tasarlama için bir potansiyel sunuyor.

Okuyucu Yorumları