Spam mesaj 30 yaşında

Dünyanın ilk spamı üzerinden 30 sene geçti. Bunca sene neler değişti acaba?

Spam 30'una bastı

Bundan 30 sene önce Digital Equipment Corporation firması satış görevlisi Gary Thuerk tarafından gönderilen ilk spam mesajla başlayan ve sonra çığ gibi büyüyen gereksiz postalar günümüzde interneti ciddi şekilde tehdit ediyor.

3 Mayıs 1978'de o zamanlar Amerikan Hükümetinin kullandığı ve interneti temeli sayılan Arpanet üzerinden tam 393 kullanıcıya reklam içerikli posta gönderilmiş; kimliğini gizlemeyen Gary Thuerk, Arpanet yöneticileri tarafından uyarılmıştı.

Günümüzde internette veri alış-verişinin %80 ile %90 'ını spam mesajlar oluşturuyor. Günde 120 milyar spam mesaj gönderiliyor ve hem gönderenler hemde bunun için filtre sistemi geliştirenler için milyar dolarlık bir pazar oluşmuş durumda.

Günümüzde spam sadece e-postalarla sınırlı değil. Blog sayfalarından, cep telefonlarına kadar her yerde reklam içerikli mesajlar yığılmakta.

Bill Gates 2004 yılındaki konuşmasında "2006 yılına gelindiğinde dünya spamsız olacak" demişti ama ne yazık ki bu öngörüsü doğru çıkmadı.

İlk spam mesaj şimdikilere göre oldukça zararsızdı. Thuerk, gönderdiği mesajda yeni bir bilgisayar sisteminden bahsediyordu ve kendi mail adreside gözüküyordu. Günümüzde ise hackerlar oldukça farklı yöntemlere baş vuruyorlar.

Yakalanmamak için normal kullanıcıların bilgisayarlarını ele geçirip zombileştiriyorlar. Zombi bilgisayarlar üzerinden gönderilen mesajların kaynağını tespit etmek gittikçe güçleşiyor.

Spam mesajlar yüzünden milyarlarca dolarlık iş gücü kaybı ortaya çıkıyor. Sektör yeni filitreler için büyük çaba göstersede hackerlar şimdilik hala bir adım öndeler.

Okuyucu Yorumları