Bugünü 350 yıl öncesinde gören adam

Tam 350 yıl öncesinden organ naklini, ağrı kesici ve uyku haplarını, hatta GPS'i bile ön gören adam!

350 yıl öncenin kahini!

Robert Boyle 1627 ile 1691 yılları arasında yaşamış ünlü bir bilim adamıydı. Özellikle fen, matematik ve o dönem için oldukça yeni bir konu olan kimya ile ilgili çalışmalar yapmış olan Boyle, aynı zamanda eşi çok az rastlanan derecede ileri görüşlü insanlardan biriydi. Belki ileri görüşlülüğünün sonuçlarını kendi gözleriyle görme imkanına sahip olamadı ama aradan yaklaşık 350 yıl geçtikten sonra bile hala onun o dönemde neleri öngörebilmiş olduğuna şaşırmak mümkün.

Boyle, yaşadığı dönemde oldukça popüler bir konu olan gençliğe geri dönme konusunda bazı gelişmeler olacağına inanıyordu. "Belki tamamen değil ama bazı parçaları, yeni bir diş, gençlikteki saç rengi gibi" diyen Boyle, bir adım daha ileri giderek bazı hastalıkların "en azından" organ nakli ile tedavisi ile iyileştirilebileceğine inanıyordu.

Acıyı azaltacak ve uyku sorunlarını çözecek ilaçlar da yine Boyle'un o dönemde hayalini kurduğu ve yıllar sonra gerçekleşen konular arasında yer alıyordu. Ama Boyle'un belki de en önemli öngörüsü GPS oldu. "Enlem ve boylamları kesin olarak bulabilmenin yöntemleri"nin hayata geçeceğini tarif ettiğinde, daha o zamanlardan GPS'i tarif eder gibiydi...

Okuyucu Yorumları