Windows 8'de olması gerekenler!

Windows 8'in bazı yeniliklerini zaten biliyoruz ama bu 20 özellik de olsa hiç fena olmayacak...

Windows 8'de bunlar da olsun!

Windows 8'den yakın zamanda sızan 'Ribbon' ara yüzü oldukça hoş bir gelişme olsa da bunu çok büyük bir gelişme olarak sayamayız. Microsoft, Windows 8'de başarılı olmak istiyorsa daha güçlü adımlar atması gerekebilir. Yazımızda Windows 8'e eklenmesinin gerektiğini düşündüğümüz özellikleri sizlerle paylaşıyoruz. Bu özelliklerden bazıları Microsoft'un planları arasında olabilir, ancak bu planlar her zaman Final sürümde özelliğe sahip olacağımız anlamına gelmeyebiliyor.

1. Çok hızlı başlangıç: Windows 8'in açılması, en az rakip sistemler kadar hızlı olmalı. Örneğin Ubuntu'nun açılışı şu an Windows'dan hızlı gerçekleşebiliyor.

2. Güç kullanımı iyileştirilmeli: Windows 8 örneğin GPU'yu kullanarak daha az enerji tüketebilir. IE9'un daha az enerji kullandığı haberleri ise Microsoft'un bu yönde ilerlediğini görmek açısından memnun edici.

Kayıt defteri, dosya sistemi, disk bölümleri

Kayıt defteri, dosya sistemi, disk bölümleri
Windows 8, sabit diskleri daha kolay bir şekilde bölümlendirebilmeli

3. Kayıt defterini kaldırmalı: Kayıt defteri (registry), disk alanı ve belleğin az olduğu yıllarda kullanılan ve uygulamaların kaynakları paylaşmasını sağlayan bir veri tabanı. Böyle bir istek elbetteki kolay olmayacaktır ve uygulamaların geriye desteğine kötü etki edecektir, ancak eski uygulamalar için belki de sistem sanallaştırması kullanılabilir.

4. Daha iyi bir dosya sistemi: NTFS, 2001'den kalma bir işletim sistemi ve performansı, güvenilirliği ve esnekliği artıran bir güncelleme yapılabilir.

5. Bölüm boyutlandırma: Windows 7 ve Vista'da bazı tür bölümleri boyutlandırmak mümkün ancak bu her zaman çalışmıyor. Bu iş için üçüncü parti yazılımları da kullanmak mümkün ancak bu yazılımlar oldukça pahalı. Windows 8'de bölümleri daha kolay bir biçimde boyutlandırabilmek hoş olabilir.

Blu-ray'ler, mobil cihazlarla entegrasyon

Blu-ray'ler, mobil cihazlarla entegrasyon
Windows 8 Blu-ray filmleri çalabilmeli

6. Blu-ray'ler: Windows 7 ile blu-ray disklerdeki verileri okuyabiliyor ve yazabiliyorsunuz ancak blu-ray filmleri çalamıyorsunuz, zira bunun için üçüncü parti bir yazılıma ihtiyaç duyuluyor. Windows 8'in bunları çalabilmesinin yanı sıra blu-ray'ler için menüler oluşturabilen bir araç içermesi hoş olabilir.

7. Tabletlerle ve akıllı ceplerle birleşme: Windows 7'deki dokunma özellikleri, tablet kullanımına pek uygun değil. Windows 8'deki Windows Phone benzeri Metro kullanıcı ara yüzü, bizi dokunarak giriş konusunda ümitlendiriyor.

8. Sürücülerde daha akıllıca davranmalı: Hala üretici sayfalarında sürücü aramak zorunda olmamız sıkıcı. Windows 8'in sürücüleri otomatik olarak yüklemede en az Mac ve Linux kadar iyi olması gerekiyor.

9. Entegre kamera desteği: Windows 8'de en az Nikon, Conon, Sony gibi kameraların raw dosyaları için destek bulunması gerekiyor.

Kinect, ağ araçları, uygulama mağazası...

Kinect, ağ araçları, uygulama mağazası...
Kablosuz ağımızı çalanları öğrenmek için router'ımınız konsoluna girmek gerekmemeli

10. Kinect desteği: Klavyeye ve fareye veda etmemizi sağlayacak türde bir donanım desteklenebilir.

11. Daha iyi ağ araçları: Hangi uygulamaların internetimizi yavaşlattığını veya kimin WiFi bağlantımızı çaldığını görmemiz için üçüncü parti bir yazılım indirmeye ihtiyaç duymamalıyız.

12. Uygulama mağazası: Microsoft'un dev Windows programları dünyasını bir mağazada toplaması mümkün olmayabilir ancak böyle bir işlev, kullanıcılara ulaşmak isteyen program üreticileri için oldukça faydalı olacaktır.

13. Outlook Exchange hesabı desteği: Apple, Microsoft'un kurumsal posta sunucusunu destekliyor ancak Microsoft'un kendi işletim sistemi desteklemiyor. Windows Live Mail'in Exchange sunucularına bağlanabilmesi gerekiyor.

14. Entegre PDF okuyucu: Mac OS X'de PDF'ler ek bir yazılıma gerek olmadan okunabiliyor. Windows'un da PDF'leri bu şekilde gösterebilmesi gerekli.

15. PC üreticilerinin gereksiz yazılımlarına dur denmeli: Bu tür gereksiz yazılımlar, üreticilerin bilgisayarları daha ucuza satmasını sağlıyor olabilir ancak Windows 8 PC'lerinde bu tür yazılımlardan kurtulmaya yönelik bir seçenek olmalı.

Sanal masaüstü, eşitleme, sistem geri yükleme...

Sanal masaüstü, eşitleme, sistem geri yükleme...
Live Mesh ile klasörleri eşitleyebiliyoruz, ancak ayarları ve programları da eşitlemek hoş olurdu

16. Basit sanal masaüstleri: Mac OS'da ve Ubuntu'da sanal masaüstleri arasında geçiş yapabiliyor ve çalışma alanınızı artırabiliyorsunuz. Bu özellik Windows 8'de de bulunabilir.

17. Eşitleme: Windows Live Mesh ile PC'ler arasında klasörlerinizi eşitleyebiliyorsunuz ancak yazılımları ve ayarları da eşitleyebilmek gerçekten harika olurdu.

18. Daha iyi sistem geri yükleme: Sistem geri yükleme noktaları gerekli olduğu zamanlarda oluşturulmamış olabiliyor. Windows 8'in herhangi bir yazılım yüklemeden önce bir sistem geri yükleme noktası oluşturması gerekiyor.

19. Kolay veri iletimi: Windows 8'in büyük dosyaları iletmek için harici disklere ihtiyaç duymayan kolay bir yöntem sunması gerekiyor.

20. 32 bit ve 64 bit için tutarlı donanım desteği: Bu sorunun çözümü Windows 8'i sadece 64 bit olarak sunmak da olabilir, zira 32 bit sürücüler 64 bit Windows'da çalışmıyorlar. İki işletim sistemini de destekleyen sürücüler üretmekte Microsoft'a olduğu kadar donanım üreticilerine de iş düşüyor.

Okuyucu Yorumları