VDSL2 ve Türkiye'de internete bağlanma sanatı
13 Temmuz 2008

İnternetle ilk tanışmalar

Çevirmeli ağdan VDSL'e. VDSL teknolojisi hakkında bilmek istediğiniz her şey bu çarpıcı makalede!
İnternetle ilk tanışmalar
Telefonla internete bağlanmak: Artık hatırlayan kalmadı...

Bu konuda okuyacaklarınız:

Ünlü programcı Serkan Polat, CHIP Online okurları için özel olarak derledi: Çevirmeli ağ kullanarak internete bağlandığımız günlerden VDSL'in performansını tartıştığımız bugünlere Türkiye'de internete bağlanmanın tarihçesi, komik olaylar ve teknolojinin vaat edip de başaramadıkları. Hepsi bu çok özel makalede...


İnternetle ilk tanışmalar
Geçenlerde Azerbaycan'dan bir misafirim geldi. Konuşma esnasında bana bir soru sordu, dedi ki "İnternet'e bağlandığında telefon hattı meşgul çalıyor mu?", bir an durdum , afalladım, anladım ki dial-up bağlanıyorlar. Ve 90'lı yıllarda yaşadığımız çilekeş internet dönemleri aklıma geldi. bir kısmınız hatırlar belki, telefon hattı üzerinden dial-up bağlandığımız zamanlar vardı :)

14.400 bps modemlerle bağlanırdık, ilk bbslerle başladığımız maceranın sonunda internet ile tanıştığım ilk günü bugün gibi hatırlarım. aidata net ten internet paketi almıştım, ilk bağlandığımda, "ee şimdi ne oluyor, ne yapılıyor bu internetle" demiştim. Çünkü ne İnternet Explorer nede başka bir şey vardı. IRC'ye girdiğimizde, zurna denen kanalda o zamanlar 2 kişi vardı. Biri gumba(sevgili mennan kardeşimiz, acaba şimdilerde ne yapıyor), digeri eşşekherif'ti.

Windows 3.1 zamanında dial-up penceresi olmadığından trumpet isimli programla internete bağlanırdık. Beyaz bir pencere açılırdı, atdt 0822xxxyyzz şeklinde yazar, username: yazısı gelirdi, kullanıcı adımızı ve şifremizi girdikten sonra, karşımıza ppp> diye bi ekran gelirdi, pppd yazıp enter'a basınca, internete bağlanmış olurduk. Eğer internal bir modem kullanıyorsanız, irc de chat yaptığınız zaman, internet bağlantısının koptuğunu anlamazdınız. Kimseden bir cevap gelmiyorsa, koptuğunuzu anlar, trumpet ile tekrar bağlanırdınız. O yüzden bir kısım insan external modem alırdı, ve hatta o dönemlerin en popüler modemi usrobotics marka external modemdi. Çünkü bu modemlerin üzerinde yanıp sönen ışıklara bakarak koptuğunuzu anlardınız.

Windows 95 zamanları geldiği dönemlerde ise Windows'un kendisinde bağlantı penceresi vardı, ordan bağlanırdık. Hatta Linux kullanmaya başladığımızda, o zamanlar Murat Arslan'ın yazdığı dial-up scriptleri vardı, onlarla bağlantı kurardık.


33. 600 modemlerin kullanıldığı o zamanlarda, 2-3 kb ile indirirdik, bir gün Doruknet'te datcrack 56kb lik hatların açıldığını söylediğinde, gözlerimiz yaşlarla dolmuştu. Hatta bir arkadaşımız 2 tane telefon hattı alıp , 2 tane usrobotics modemi paralel bağlayıp, 2 kat hızlı bağlanırdı. ilk 56kb modemi o almıştı ve 5.5 kb ile download yaptığını söylediğinde, evine doluşup "vaaaay beee, hıza bak" derdik. (gerçi Amiga zamanlarında da ilk 20 MB - evet yanlış duymadınız 20 MB - hard disk çıktığında da aynı tepkiyi vermiştik, "yir-mi mega byte, doldur doldur bitmez derdik"). 56Kb modemler çıktığında, birde protokol diye bir problemimiz vardı, k56flex ve v90 standartları vardı, bağlandığınız servis sağlayıcıda karışık olurdu bu modemlerden, şansınıza herhangi biri düşebilirdi. Modemin çıkarttığı ciijjt vııjt sesleri dinleyip , "evet abi k56flex bağlandı" Ya da "v90 da handshake'i tutturamadı, hız düşüyor, şimdi 33600'e indi", "ya anne yaaa telefonu kapat yaa, düştüm" türünden konuşmalar yaşardık.

Sanki tarih gibi. Ama hakikaten öyle günler geçirdik. çünkü telefon hatları o kadar kötü o kadar kötüydü ki, bazen bağlantı koptuğunda, 1-2 saat tekrar bağlanamadığımız olurdu. Millet internet kullanmak için telefon hatlarına hücum ettiği için, ortalama 40-50 saniye telefon konuşmasına göre tasarlanmış bu kablolar, böylesi bir yoğunluğu kaldıramıyordu.

Sonraki Sayfada:

Ve ADSL geldi…
 RSS: Bu yazıyı beğendiniz mi? Tıklayın, hiç bir yazıyı kaçırmayın

FORUMDA TARTIŞIN


Oyla:
En Düşük
Oy ver: 1Oy ver: 2Oy ver: 3Oy ver: 4Oy ver: 5
En Yüksek
Yasal Uyarı: CHIP Online üzerinde yayınlanmakta olan bu haber/makalenin tüm hakları Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş.'ye aittir. Bu içeriği CHIP Online tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde kaynak göstererek kendi online kaynaklarınızda yayımlayabilirsiniz.
Alıntı kuralları için tıklayınız...
YORUMLAR
Toplam 49 yorum
12345678910Sonraki
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Burada bahsi geçen her işkenceyi yaşamış biri olarak Telekom'dan bizi kurtaracak diğer şirketlerin servis vermesini bekliyoruz.
21 Oca 2009  23:24Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
HD FİLM İZLEMEK İSTİYORUM
DONMAYAN ONLİNE OYUNLAR İSTİYORUM
IŞIK HIZINDA İLERLEMEK İSTİYORUM
ÇABUK MÜZİK İNDİRMEK İSTİYORUM
HEMEN UPLOAD YAPMAK İSTİYORUM

VDSL 2 İSTİYORUM!!!!!!

çok güzle oldu dimi.reklama bu sözleri koysınlar 1 hafta içinde 1 milyon müşterisi olur bu adamların.
27 Tem 2008  00:28%50Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%50
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
Yazı çok hoş olmuş gerçekten, tebriikler ve devamını diliyorum.
26 Tem 2008  00:59%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
"full eyçdi film var abi"

:D
24 Tem 2008  19:03Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim
CHIP Online Ziyaretçisi yazmış:
ya abi sen git stand up yap:D:D:D

euehuehuehe süpersin yaw yazı harika eline sağlık:D:D
24 Tem 2008  14:25%100Bu yorumu beğendimBu Yorumu Beğenmedim%0
12345678910Sonraki


Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan CHIP Online sorumlu değildir.
Siz de yorumunuzu yazın
CHIP Online Ziyaretçisi
Yorumunu Gönder
Lütfen bu bölüme sadece yorumlarınızı yazın. Teknik yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuları lütfen forumda ilgili bölüme veya Uzmanına Sorun bölümümüze yazın, yanıtınızı çok daha sağlıklı ve hızlı olarak alabilirsiniz
DONANIM İNCELEMELERİ

Intel Core i5 661

Gigabyte GA-790FXTA-UD5

Intel Core i5 661Intel'in dahili grafik yongasına sahip ilk işlemcisi.
Bugün, 10:30
Gigabyte GA-790FXTA-UD5AMD tabanlı sistemler de artık USB 3.0 ve SATA 6 Gbps gibi teknolojilerden faydalanacak.
08 Şubat 2010 Pazartesi

Enel L Serisi 650 VA

Edifier M3200

Enel L Serisi 650 VAElektrik kesintisinde verileriniz kaybolmasın.
07 Şubat 2010 Pazar
Edifier M3200Masaüstünde müzik keyfiniz için farklı bir deneyim sunuyor.
06 Şubat 2010 Cumartesi
CHIP ONLINE FORUM
CHIP Online Uygulamaları

 


İlginizi Çekebilir

İlişkili diğer video, haber, ürün ve galeriler

En Çok Okunan Haberler


En Çok Okunan Makaleler


Günün Tam Sürüm Programı

Her gün tam sürüm bir yazılım

 
CHIP Online ve GiveAwayOfTheDay işbirliği ile, her gün ücretsiz bir tam sürüm yazılımınız var! Bugünün ücretsiz tam sürüm yazılımı: Zoner Photo Studio 12 Home İndirmek için aşağıdaki Hemen İndirin'e tıklayın.

Hemen İndirin

CHIP Online-GaleriRSS-Feed

Galeriler, Ürünler ve Duvarkağıtları

2010 Güneş Tutulması

15 Ocak 2010'da Asya'dan gözlemlenebilen halkalı Güneş tutulmasının müthiş görüntüleri

diğer galeriler...

CHIP Online'da Bugün

Son Eklenen Haberler ve Makaleler

CHIP Online-VideoRSS-Feed

Son Eklenen Videolar

Okur HaberleriRSS-Feed

Üyelerimizin gönderdiği Teknoloji Haberleri

Dijital Fotoğraf Kursu

CHIP Dergisi: Şubat 2010


Diğer Yayınlar


İşbirliği ortaklarımız

  • Hepsiburada.com
  • Level
  • Doğan Telekom
  • Turhost
  • CHIP Download
  • yenibiris.com
 
 
Cep telefonları | Ekran kartları | Desktop | Notebook | Ses kartları | Webcam | Klavye & Fare | Yazıcılar
Mp3 Player | Usb Bellekler | Video kameralar | Dijital Kameralar | Taşınabilir diskler | LCD & Plazma | Monitörler